Ce meserii au învăţat VIP-urile la puşcărie. În ce s-au specializat deţinuţi ca Gigi Becali, Cioacă sau Copos

VIP-urile condamnate la închisoare au fost obligate să înveţe fel de fel de meserii în spatele gratiilor, pentru a obţine diminuări ale pedepselor. Pentru a scăpa de închisoare, Gigi Becali a fost grădinar, iar George Copos tâmplar.

24 mart. 2017, 13:40
Ce meserii au învăţat VIP-urile la puşcărie. În ce s-au specializat deţinuţi ca Gigi Becali, Cioacă sau Copos

Pentru fiecare lună de lucru, condamnatului i se scad până la șapte zile din sentința primită. Cât despre banii care îi revin, un condamnat primește salariul minim pe economie.

Iată o listă a meseriilor învăţate de deţinuţii VIP-uri, publicată de ziarul Libertatea:

Tâmplarul Copos. Cel mai harnic condamnat VIP a fost George Copos (eliberat în aprilie 2015). Acesta a lucrat la atelierul de tâmplărie din pușcărie atât de mult, între mai 2014 și ianuarie 2015, încât conducerea Penitenciarului de la Rahova i-a scăzut aproape trei luni din pedeapsa minimă pe care trebuia s-o execute. Tot la tâmplărie au lucrat Gică Popescu şi MM Stoica.

Pantofarul Ciocă. Încarcerat la Penitenciarul Colibași, fostul polițist Cristian Cioacă poate lucra ca pantofar la atelierul din închisoarea de lângă Mioveni. Reprezentanții ANP au transmis că nu pot confirma aceste informații pentru că ar afecta dreptul la imagine al condamnaților.

Grădinarul Sorin Roşca Stănescu. Fostul senator PNL – Sorin Roșca Stănescu (eliberat în iunie 2015), deținut la Penitenciarul Jilava, a avut la dispoziție meseria de grădinar-legumitor la solariile din interiorul pușcăriei.

Magazionerul Gigi Becali. Patronul Stelei (eliberat în aprilie 2015) a făcut un aranjament din închisoare cu nașul său, Gheorghe Hagi. Deși trebuia să fie grădinar și magazioner la stadion, Becali a stat într-un birou.

Mecanicul Giovani Becali. Fostul impresar de fotbal Ioan Becali (eliberat în septembrie 2016). Acesta a primit dreptul la muncă în cadrul închisorii. Majoritatea activităților din penitenciar sunt fără plată: la blocul alimentar, la atelierul auto, la ferma zootehnică, la confecţionat mături, la sera de flori etc.

Sticlarul Relu Fenechiu. Fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu (condamnat la cinci ani în „Dosarul Transformatorul”) a putut face cât a stat în închisoarea din Iași, apoi a fost transferat la Vaslui, vitralii. Deținuții ieșeni lucrează la un atelier, unde se realizează vitralii pentru biserici.