Ce nu se face în Joia Luminată. Ce trebuie să stropeşti cu apa sfinţită de la Bobotează ca să ai noroc tot anul

Una din cele mai importante zile din Săptămâna Luminată este joia. Joia Luminată, așa cum este cunoscută în popor, este plină de semnificații. În această zi sunt interzise mai multe activități.

20 apr. 2017, 09:51
Ce nu se face în Joia Luminată. Ce trebuie să stropeşti cu apa sfinţită de la Bobotează ca să ai noroc tot anul

Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea de zi verde, Joia Verde, scrie teotrandafir.com. În această zi țăranii cinstesc holdele, grădinile și grânele, însă nu e voie să se muncească. Se spune că în această zi e bine ca bunii creștini să stropească livezile și ogoarele cu apa sfințită de la Bobotează pentru ca recolta să fie una bogată tot anul.

Citeşte şi MARŢEA ALBĂ, o zi în care nu e voie SUB NICIO FORMĂ să se lucreze. Ce trebuie să mănânci pentru a avea noroc

Femeile nu au voie să muncească, și nici bărbații. Cei care muncesc în această zi ajută la împlinirea blestemelor, atrag seceta și nenorocul.

Tot în această zi se respectă un ritual al morților. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă și să aprindă 2 lumânări la toate cele 4 capete, iar apa trebuie vărsată apoi în fântâna din curte sau într-un pârâu sau râu apropiat ori într-un iaz.

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând:

„Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Citeşte şi Miercurea din Săptămâna Luminată. Vezi CE NU AU VOIE SĂ FACĂ FEMEILE din ce spun preoţii

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.