Mormântul lui Iisus Hristos, descoperit de arheologi. Unde ar fi, de fapt, înmormântat Mântuitorul

Un grup de arheologi din Italia susține că ar fi identificat locul exact din Ierusalim în care s-ar afla mormântul lui Iisus Hristos.
Alina Costache
19 apr. 2025, 08:33
Mormântul lui Iisus Hristos, descoperit de arheologi. Unde ar fi, de fapt, înmormântat Mântuitorul

Mormântul lui Iisus Hristos din Ierusalim, descoperit de un grup de arheologi italieni. Descoperirile au avut loc în urmă cu doar trei ani și au reînsuflețit interesul pentru unul dintre cele mai sacre locuri ale creștinismului.

Unde s-ar afla, de fapt, mormântul Mântuitorului

Credincioșii ortodocși și nu numai au fost dintotdeauna interesați să afle locația exactă a mormântului lui Iisus, considerat a fi singura relicvă materială legată direct de Înviere – un moment central în credința creștină.

Pentru a restrânge căutările, arheologii italieni s-au bazat pe informațiile oferite în Evanghelia după Ioan. Aceasta face trimitere directă la o grădină în apropierea locului răstignirii – un spațiu care corespunde cu amplasarea actualei Biserici a Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Citește și Cel mai mare secret de la Cina cea de Taină! Ce a mâncat, de fapt, Iisus Hristos la masa cu apostolii

„În locul unde a fost răstignit Iisus, era o grădină, iar în grădină un mormânt nou, în care nimeni nu mai fusese pus vreodată” – Ioan 19:41.

Această descriere biblică a fost considerată un indiciu esențial. Pe lângă contrastul emoționant dintre moartea pe Golgota și viața simbolizată de grădină, cercetările arheologice recente au adus dovezi suplimentare.

Începând cu anul 2022, echipele de cercetători – coordonate de specialiști de la Universitatea La Sapienza din Roma – au început să efectueze săpături sub podeaua Bisericii Sfântului Mormânt. Aceste lucrări au fost posibile datorită unui acord încheiat între comunitățile religioase care administrează lăcașul sfânt, scrie Fanatik. 

Printre cele mai importante descoperiri s-au numărat urme de vegetație antică – măslini și viță-de-vie – datate cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, ceea ce întărește ideea că zona era, într-adevăr, o grădină în perioada biblică.

Totodată, au fost identificate fragmente de ziduri și urme ale unei cariere de piatră din Epoca Fierului (1200–586 î.Hr.), aflate sub podeaua actualei biserici.

Citește și Ce înseamnă „H” din numele lui Iisus Hristos. Un expert în studii biblice explică

„Odată cu renovările, comunitățile religioase au permis și cercetarea arheologică. Este un pas important pentru înțelegerea istoriei locului”, a explicat arheologul Francesca Romana Stasolla.

Echipa de pe teren este formată din 10-12 cercetători, însă procesarea și analiza datelor se face cu sprijinul unui colectiv mai larg aflat la Roma. În cercetări sunt implicați și experți în geologie, arheobotanică și arheozoologie, fiecare aducând o piesă importantă în reconstituirea trecutului sacru al Ierusalimului.

Biserica Sfântului Mormânt este considerată de tradiția creștină ca fiind construită deasupra locului unde Hristos a fost crucificat, îngropat și de unde, potrivit credinței, a înviat. Este motivul pentru care acest loc atrage, an de an, sute de mii de pelerini din întreaga lume.

Pentru creștini, aceste cercetări vin să întărească legătura spirituală cu locurile biblice, oferind în același timp noi perspective asupra modului în care istoria și credința se întâlnesc în inima Ierusalimului.

 

 

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri