Mormântul lui Iisus Hristos din Ierusalim, descoperit de un grup de arheologi italieni. Descoperirile au avut loc în urmă cu doar trei ani și au reînsuflețit interesul pentru unul dintre cele mai sacre locuri ale creștinismului.
Credincioșii ortodocși și nu numai au fost dintotdeauna interesați să afle locația exactă a mormântului lui Iisus, considerat a fi singura relicvă materială legată direct de Înviere – un moment central în credința creștină.
Pentru a restrânge căutările, arheologii italieni s-au bazat pe informațiile oferite în Evanghelia după Ioan. Aceasta face trimitere directă la o grădină în apropierea locului răstignirii – un spațiu care corespunde cu amplasarea actualei Biserici a Sfântului Mormânt din Ierusalim.
„În locul unde a fost răstignit Iisus, era o grădină, iar în grădină un mormânt nou, în care nimeni nu mai fusese pus vreodată” – Ioan 19:41.
Această descriere biblică a fost considerată un indiciu esențial. Pe lângă contrastul emoționant dintre moartea pe Golgota și viața simbolizată de grădină, cercetările arheologice recente au adus dovezi suplimentare.
Începând cu anul 2022, echipele de cercetători – coordonate de specialiști de la Universitatea La Sapienza din Roma – au început să efectueze săpături sub podeaua Bisericii Sfântului Mormânt. Aceste lucrări au fost posibile datorită unui acord încheiat între comunitățile religioase care administrează lăcașul sfânt, scrie Fanatik.
Printre cele mai importante descoperiri s-au numărat urme de vegetație antică – măslini și viță-de-vie – datate cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, ceea ce întărește ideea că zona era, într-adevăr, o grădină în perioada biblică.
Totodată, au fost identificate fragmente de ziduri și urme ale unei cariere de piatră din Epoca Fierului (1200–586 î.Hr.), aflate sub podeaua actualei biserici.
Citește și Ce înseamnă „H” din numele lui Iisus Hristos. Un expert în studii biblice explică
„Odată cu renovările, comunitățile religioase au permis și cercetarea arheologică. Este un pas important pentru înțelegerea istoriei locului”, a explicat arheologul Francesca Romana Stasolla.
Echipa de pe teren este formată din 10-12 cercetători, însă procesarea și analiza datelor se face cu sprijinul unui colectiv mai larg aflat la Roma. În cercetări sunt implicați și experți în geologie, arheobotanică și arheozoologie, fiecare aducând o piesă importantă în reconstituirea trecutului sacru al Ierusalimului.
Biserica Sfântului Mormânt este considerată de tradiția creștină ca fiind construită deasupra locului unde Hristos a fost crucificat, îngropat și de unde, potrivit credinței, a înviat. Este motivul pentru care acest loc atrage, an de an, sute de mii de pelerini din întreaga lume.
Pentru creștini, aceste cercetări vin să întărească legătura spirituală cu locurile biblice, oferind în același timp noi perspective asupra modului în care istoria și credința se întâlnesc în inima Ierusalimului.