Ce păcate conţine un îndreptar pentru spovedanie: M-am împreunat cu soţia de mai multe ori într-o zi

De la Eva încoace, ne naştem, trăim şi murim în păcat. Ca şi cum situaţia omului în genere nu ar fi suficient de nasoală, mersul la biserică pentru o spovedanie riscă să ne reducă şi mai mult stima de sine întrucât unii preoţi sunt necruţători şi "încarcă" nota de plată pentru lumea de apoi cu păcate pe care creştinul de rând nu le vede decât ca pe nişte lucruri inofensive. Un astfel de exemplu este lista de păcate care-l ghidează în taina spovedanii pe un preot de la Biserica Sfânta Treime din Bucureşti.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 07:43
Ce păcate conţine un îndreptar pentru spovedanie: M-am împreunat cu soţia de mai multe ori într-o zi

Încă din perioada conciliilor ecumenice, teologii s-au îngrijit în clasificări pedante ale păcatelor, pe criterii diverse: păcate cu fapta, vorba sau cu gândul, păcate împotriva Dumnezeului Tată, împotriva Fiului sau Sfântului Duh. Din combinarea acestor criterii şi a interdicţiilor din textele sacre sau incluse în tradiţia bisericii, lista păcatelor riscă să se mărească necontrolat, într-o spirală dementă a decăderii speţei umane.

O biserică din București a postat pe site-ul său o listă cu aproape 200 de păcate pe care enoriașii ar trebui să le evite sau, dacă păcătuiesc, să le mărturisească.

Din cele 193 de păcate inventariate de preacinstita faţă bisericească, o mare parte dintre ele li s-ar părea enoriaşilor de rând, care frecventează intermitent şi cu entuziasm moderat sfânta biserică, drept lucruri fireşti. Nu însă şi preotului nevoit să conducă oile Domnului în vremuri de sminteală şi de rătăcire de la calea cea dreaptă. De exemplu, negustorii să aibă grijă pentru „fiind scumpaci, am vândut cu preţ prea mare” este considerat păcat. Aşa că mare atenţie la profit! Biserica este un sprijin de nădejde al statului în combaterea evaziunii fiscale pentru că păcat este considerat şi faptul de a depune declaraţii de venit false.

Bineînţeles că lista păcatelor sexuale este de departe cea mai pitorească. De menţionat este că cei care folosesc prezervativ tot onanişti sunt consideraţi. Iar soţii nu au voie „să se împreuneze” de mai multe ori în 24 de ore. Ar fi semn că le place, iar sexul este destinat doar procreării. Unele dintre eufemismele folosite sunt de un flagrant umor involuntar. „Am făcut păcatul gomoriei (prostii cu gura, sex oral). Am privit filme, poze cu prostii (…) Am în casa poze, statui cu prostii”, stipulează păcatele 111 şi 113.

Şi corporatiştii riscă să ajungă în focul Gheenei unde-i „plânsetul şi scrâşnetul dinţilor”, deoarece păcatul 117 spune clar: „M-am lăcomit la muncă. Am muncit peste puteri, încât poate chiar m-am şi îmbolnăvit”. De găteala excesivă a femeilor se ocupă păcatele 133 şi 134: „M-am machiat, rujat, vopsit la păr, am dat unghiile cu ojă etc. Am purtat cercei, margele, inele, coliere, bratari, pantofi cu toc. Mi-am facut parul (…) Ca femeie, am purtat pantaloni sau fusta scurta, n-am purtat capul acoperit, am mers sau am vorbit, ca sa atrag barbatii.

În caz că aveţi nervii tari şi vă încumetaţi la un test de virtute online, puteţi vedea lista exhaustivă a păcatelor aici.