Ce RISCĂ cei care SCUIPĂ SEMINŢE în parc. Alte AMENZI de care SIGUR nu ştiai

"Spărgătorii de seminţe" din parcuri riscă amenzi între 200 şi 500 de lei dacă sunt surprinşi de poliţiştii locali. De la începutul anului, agenţii de poliţie au aplicat mii de amenzi bucureştenilor care nu păstrează curăţenia în parcuri şi pe străzi.

31 mai 2014, 07:23

Potrivit HCGMB nr. 120/2010, privind aprobarea Normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, persoanele fizice au obligaţia să păstreze curăţenia trotuarelor, arterelor de circulaţie, cât şi a parcurilor, locurilor de joacă pentru copii, pieţelor şi a altor locuri publice, fiind interzisă aruncarea sau depozitarea deşeurilor menajere sau de altă natură în zonele menţionate.

În acest sens, aruncarea cojilor de seminţe în parcuri şi în locurile de joacă pentru copii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 de lei la 500 de lei.

De la începutul anului 2014, numai Poliţia Locală a sectorului 6 a aplicat 1057 de sancţiuni în valoare de 147.310 lei bucureştenilor care nu păstrează curăţenia pe domeniul public, potrivit informaţiilor oferite de Primăria Sectorului 6 către RomaniaTV.net.

Şi Poliţia Locală a sectorului 3 a aplicat în aproximativ 2 luni, 285 de sancţiuni în valoare de 33.140 de lei şi 62 de avertismente persoanelor fizice care au încălcat normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti.

Nici bucureştenii din sectorul 1 nu sunt scutiţi de amenzi.

„De la intrarea în vigoare a acestui act normativ (HCGMB nr. 120/2010) și până în prezent au fost aplicate 378 de amenzi în valoare de 73.150 lei pentru „spărgătorii de semințe” și alte persoane care aruncă sau depozitează deșeuri menajere în zonele trotuarelor, arterelor de circulație și a piețelor, dar cu preponderență în zona parcurilor și a locurilor de joacă pentru copii”, au declarat reprezentanţii primăriei pentru RomaniaTV.net.

ALTE AMENZI DATE DE POLIŢIŞTII LOCALI

De asemenea, este interzisă arderea neautorizată a oricărui tip de deşeu, indiferent de forma de proprietate a terenului pe care se face. Amenda pentru acest tip de contravenţie porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge până la 1.000 de lei.

Persoanele care pe timp de iarnă nu îndepărtează ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului pe care îl deţine în proprietate în maximum 24 de ore sunt şi ele bune de plată. Amenda pentru neîndepărtarea ţurţurilor care pun în pericol siguranţa trecătorilor porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge la 500 de lei.

CITEŞTE ŞI Ce se întâmplă DACĂ NU ÎŢI PLĂTEŞTI AMENZILE şi TAXELE. În cât timp îţi blochează statul conturile personale

Şi distrugătorii mobilierului stradal, a monumentelor şi statuilor aflate pe domeniul public sunt nevoiţi să scoată din buzunar între 500 şi 2.000 de lei. Tot aceeaşi sumă o vor plăti şi cetăţenii care nu-şi înlocuiesc jgheaburile şi burlanele degradate.

Abandonarea sau depozitarea deşeurilor provenite din construcţii şi demolări pe domeniul public sau privat se pedepseşte şi ea cu amendă contravenţională între 1.000 şi 3.000 de lei.

Cei care se gândesc că au cum să scape de amenzi prin refuzul de a se legitima sau împiedicând prin alte metode agenţii de poliţie de a lua măsurile de sancţionare ar trebui să-şi reconsidere intenţiile, întrucât amenda pentru refuzul de a prezenta actele solicitate de organele constatatoare poate ajunge până la 3.000 de lei.