Ce să nu faci de Florii. Cele mai ciudate superstiţii de la ţară

Ce să nu faci de Florii. Duminica dinaintea Învierii Domnului este duminica în care creştin-ortodocşii îşi amintesc de intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Sărbătoarea cunoscută şi sub denumirea de Florii poartă o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii interesante.

18 apr. 2016, 12:36
Ce să nu faci de Florii. Cele mai ciudate superstiţii de la ţară

Ce sa nu faci de Florii. Duminica dinaintea Invierii Domnului este duminica in care crestin-ortodocsii isi amintesc de intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Sarbatoarea cunoscuta si sub denumirea de Florii poarta o serie de traditii, obiceiuri si superstitii interesante.

Salcia simbolizeaza fecioria in cultura rurala, insa, din punct de vedere crestinesc, intelegerea acestui simbol este mult mai complexa. Salcia apare pentru prima data in textele crestine datorita lui Hermas. Pastorul Hermas ii descrie pe martirii crestinismului drept „ramuri de salcie purtatoare de rod”, adica o contradictie a naturii salciei, care isi distruge florile inainte ca rodul sa se lege. Comparatia are sens deoarece doreste sa spuna ca cei care au murit iubindu-L pe Hristos sunt mai vii decat daca ar fi trait pagani.

2. Pune ramuri de salcie la icoane, in grajduri si cotete

Ramurile de salcie biruiesc impotriva raului, caci si Iisus Hristos, Mantuitorul, a fost primit cu crengi de salcie in Ierusalim. Etnografii spun ca daca legi crengi de salcie la braul animalelor sau le asezi in iesle, acestea vor fi sanatoase si vor asculta de stapanii lor.

Citeşte mai mult pe teotrandafir.com