COD RUTIER: Ce se întâmplă dacă nu ai CAUCIUC de IARNĂ pe roata de rezervă

COD RUTIER: Legea cauciucurilor de iarnă prevede ca şi roata de rezervă să fie dotată corespunzător, asta însemnând cu cauciuc de iarnă. În cazul în care şoferul a făcut pană şi este surprins pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei cu un singur cauciuc necorespunzător, respectiv de vară, va fi amendat.

30 oct. 2014, 09:51
COD RUTIER: Ce se întâmplă dacă nu ai CAUCIUC de IARNĂ pe roata de rezervă

COD RUTIER: „Legea cauciucurilor de iarnă prevede ca inclusiv roata de rezervă a unei maşini să fie dotată corespunzător anotimpului rece”, a declarat Crivăţ Ştefan, seful Poliţiei Rutiere Prahova, în exclusivitate pentru RomaniaTV.net.

Pe de altă parte, Lucian Diniţă, comisar-şef în cadrul poliţiei rutiere, a spus pentru RomaniaTV.net că agenţii de circulaţie nu vor controla şoferii la roata de rezervă. „Dacă pe unul dintre cauciucurile cu care maşina circulă pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei nu scrie „winter” şoferul maşinii va fi amendat conform legii. Roata de rezervă nu se controlează în portbagaj”, a precizat Lucian Diniţă.

Cum pentru cei mai mulţi şoferi dotarea maşinii de iarnă, din punct de vedere al cauciucurilor, înseamnă doar cumpărarea a patru anvelope, aceştia riscă oricând să fie amendaţi. Asta presupune să aibă parte de două ghinioane consecutive, chiar trei. Prima dată trebuie să facă pană, astfel încât să înlocuiască cauciucul de iarnă cu roata de rezervă de vară, al doilea să fie oprit de un echipaj de poliţie şi verificat şi nu în ultimul rând, ar trebui ca agentul de la rutieră să fie unul rău, care să nu înţeleagă situaţia.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât te costă anvelopele de iarnă şi cât costă montarea lor pe maşină

„Eu unul nu aş sancţiona un astfel de şofer, care este surprins într-o astfel de situaţie, adică să fi făcut pană şi să schimbe cauciucul cu unul neconform până la prima vulcanizare, cu toate că legea prevede ca toate patru cauciucurile să fie de iarnă. Amenda pentru un singur cauciuc neconform va fi una normală, între 800 şi 1800 de lei”, a mai spus comisarul-şef Crivăţ Ştefan.

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite de zăpadă sau de polei, neexistând o dată calendaristică a intrării în vigoare. Cum iarna se pare că a început mai devreme în acest an, cei mai mulţi şofei au început deja să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, spre bucuria service-urilor şi a vulcanizărilor. 

Cei care vor să îşi schimbe cauciucurile în această perioadă trebuie să se înarmeze cu răbdare şi cu ceva bani şi să meargă la cea mai dosnică vulcanizare pe care o ştiu. Chiar şi acolo coada ar putea fi deja formată. 

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNA: Top 10 ANVELOPE DE IARNA. Preţuri pentru toate buzunarele

 În funcţie de diametrul cauciucurilor, schimbarea variază între 60 şi 180 de lei. „Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costă 70-90 de lei. Pentru maşinile mai mari, SUV-uri şi jeep-uri, costă între 130 ţi 150 de lei”, a spus, în exclusivitate pentru RomaniaTV.net, Habi Akhras, administrator la service-ul anvelopa-janta.ro.

În funcţie de vulcanizare, preţurile pot fi şi mai mici. „La noi schimbatul cauciucurilor costă, în funcţie de diametru, între 60 şi 100 de lei”, a spus Nicu Păduraru, administratorul anvelope-roti.ro. Şi pentru varianta mai scumpă şi pentru cea mai ieftină, clienţii beneficiază în preţul plătit de echilibrarea roţilor.

Preţuri la cauciucuri noi

Vânzările de cauciucuri de iarnă sunt slabe. „Vânzările de cauciucuri de iarnă sunt către 0, pentru că lumea are cauciucurile de anii trecuţi şi acum doar le schimbă”, a precizat Habi Akhras.

Pe site-urile care comercializează cauciucuri de iarnă preţurile încep de la 144 de lei, cele pe 13, preţul având TVA-ul inclus. Cauciucurile de iarnă de 165/14 au un preţ de începere de la 145 de lei, potrivit anvelopewebshop.ro. În funcţie de mărime, precum şi de firma producătoare preţul cauciucurilor poate costa mult mai mult. Şoferii care au jeep-uri, trebuie să plătească minim 133 de lei, preţul putând ajunge şi la 933 de lei.

Citeşte şi Cum îţi pregăteşti maşina pentru sezonul rece. Ce să verifici înainte de scăderea temperaturii sub 0 grade

Preţuri la anvelope de iarnă second hand

Pe site-urile specializate în vânzări, există secţiuni speciale pentru anvelope second hand, iar preţurile încep de la 60 de lei, iar în funcţie de dimensiuni pot ajunge şi la 550 de lei, după cum se poate vedea pe tocmai.ro.

Serviceurile recomandă ca odată montate pe maşină anvelopele de iarnă să fie umflate cu azot. Folosirea azotului în cauciucuri este prezentată ca una fără dezavantaje de către toţi cei implicaţi în noua tehnologie.

Un posibil dezavantaj ar putea fi pentru unii preţul ceva mai mare. Printre avantajele amintite de specialişti se numără riscul scăzut de explozie, consumul mai mic de carburant, o mai mare durată de viaţă a jantelor, precum şi un confort sporit la şofat. „Primul şi cel mai mare avantaj este cel al lipsei variaţiilor de presiune datorate variaţiilor de temperatură. Azotul nu se comprimă la frig şi nu se dilată la căldură”, a explicat Nicu Păduraru. Preţul umflării unui cauciuc cu azot variază de la service la service, între 5 şi 9 lei.