Ce se întâmplă în corpul tău când posteşti

Postul are două aspecte: unul trupesc și altul sufletesc, spiritual. Ambele forme reprezintă o unitate benefică pentru corp și minte.

08 mart. 2017, 10:00
Ce se întâmplă în corpul tău când posteşti

Postul presupune adoptarea unei diete din care au fost excluse atât carnea cât și produsele de origine animală, grăsimile și consumul de alcool.

Situații în care se recomandă postul
În cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nefiind ocupate cu procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului
Postul oferă claritate, energie şi putere de concentrare, fiind benefic atât trupului cât și minții. Un aspect de care trebuie ținut cont este că atunci când ții post trebuie să îi acorzi corpului atenția cuvenită și să nu îl privezi de mineralele și vitaminele esențiale bunei lui funcționări.

Postul este și despre redescoperirea legăturii noastre cu divinitatea, despre conexiunea noastă spirituală, îndreptarea atenției către suflet și meditarea pentru a atinge un echilibru perfect zi de zi.
Detoxifierea organismului

Postul înseamnă curăţare, detoxificare, liniște, pace, drumul către regăsirea cu sine. Altfel spus favorizează îndepărtarea cauzelor care provoacă boli, cum sunt anxietatea sau stresul.

Tehnic vorbind, organismul resimte postul abia după primele 24 de ore, dar, din punct de vedere chimic, lipsa hranei determină utilizarea rezervelor din carbohidrați ca sursă de energie.

Există mai multe forme de post
– post cu apă şi pâine timp de 7 zile,
– un post negru de 40 zile. Acțiunea principală fiind cea de purificare, în care datorită lipsei regimului alimentar anumite organe din corp se pot odihni, purifica și ușura anumite procese și schimburi interne. Acesta este cel mai greu de ținut. Specific fiind călugărilor. După acestă perioadă, trebuie introduse treptat alimentele pentru a nu suprasolicita oganismul.
– o singură zi de post pe săptămână se consideră suficientă pentru a-i oferi organismului o mică pauză în care să poată să se regenereze și să se purifice.
– postul de 3 zile: creștere vigoarea, curăţă sângele.
-postul de 5 zile: iniţiază un proces de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. În tot acest timp băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal.

Află care sunt cele mai sănătoase alimente de post AICI