Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

In primul rand trebuie inteles, ca un asemenea mecanism nu poate fi folosit de catre cei interesati sub forma unui abuz. In esenta, actiunea despre care discutam in prezenta prelegere vizeaza blocarea efectelor contractelor de credit pentru cei care nu mai pot continua plata ratelor lunare conform graficelor de rambursare avandu-se in vedere cresterea brusca a cursului valutar si de ce sa nu spunem si lipsa de eficienta a legislativului in acest domeniu.
Ionela Marcu
07 apr. 2015, 09:43
Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

Pentru a putea beneficia de o asemenea suspendare a platii ratelor lunare, cel interesat trebuie sa aiba inregistrat, in mod obligatoriu, anterior promovarii unei actiuni de Ordonanda Presedintiala o cerere de chemare in judecata, care sa vizeze „Obligarea bancii la inghetarea cursului valutar perceput reclamantului, la valoarea momentului semnarii contractului”, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi AVEREA lui Mugur Isărescu, verificată de inspectorii ANI

Ordonanta Presedintiala, asa cum este ea reglementata de Codul de Procedura Civila in art. 996, iar instanta de judecata stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

De aici se desprinde ideea certa ca sunt indeplinite toate conditiile pentru emiterea acestei ordonante in sensul ca exista in mod cert o aparenta de drept si anume pe fondul cauzei prin prisma Legii 193/2000 a clauzelor abuzive, instanta de fond poate constata ca o anumita clauza de risc valutar este abuziva si astfel sa decida definitiv pe fond o asemenea plata la un curs inghetat.

Un alt element se refera la urgenta masurii solicitate si anume, asa cum am inceput prezentarea, este posibil ca un imprumutat sa nu poata plati ratele la un curs crescut, drept consecinta a riscului de curs valutar, si astfel s-ar ajunge in situatia unei executari silite, iar ultimul element ce priveste nesolutionarea (neprejudecarea) fondului cauzei deriva chiar din faptul ca masura este data pentru o perioada de timp bine determinata si anume pana la solutionarea fondului cauzei.

Extras din cererea de ordonanta:

„Cresterea accelerata a valorii CHF fata de moneda nationala cu implicatii negative directe asupra costurilor imprumutului ce se rasfrang asupra ratelor precum si a comisioanelor de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF, au determinat o schimbare a conditiilor contractuale avute in vedere la data contractarii creditului si, in consecinta, incumba in sarcina subsemnatilor obligatii vadit disproportionale fata de cele in considerarea carora ne-am exprimat vointa de a ne angaja juridic.

Citeşte şi A câştigat procesul cu banca pentru un credit în franci elveţieni

Avand in vedere pozitiile de inegalitate de pe care actioneaza partile si in vederea asigurarii unei angajari in deplina cunostinta de cauza a consumatorului in contractele de credit, este instituita in sarcina operatorului economic – banca, care are o pozitie dominanta in raport cu consumatorul, obligatia informarii in mod complet, corect si precis a celui din urma cu privire la aspectele esentiale ale produsului/serviciului oferit (art. 18 din OG 21/1992) si implicit cu privire la implicatiile indatorarii si la riscurile reprezentate de volatilitatatea cursului valutar astfel cum reiese din O.G. 50/2010″.

Daca aceste conditii de mai sus sunt indeplinite, putem sa depunem cererea la instanta unde avem si cererea cu denominarea initiala, iar intr-un interval stabilit intre o saptamana si o luna vom avea si rezultatul din partea instantei.

Cine poate beneficia de aceasta actiune in instanta?

In principal orice imprumutat care are un credit angajat si in desfasurare fie in euro, fie in dolari sau franci elvetieni. De asemenea, sa nu uitam ca trebuie platita si taxa judiciara de timbru de 20 de lei.

La cererea de ordonanta trebuie alaturate acte in dovedire si anume copii de pe contractul de credit in cauza, dovada imposibilitatii platii ratelor si dovada ca aveti deschis un litigiu pe fondul cauzei care vizeaza denominarea creditului.

Cererea de ordonanta poate fi atacata cu Apel

O solutie pe care o dorim tuturor celor angajati in lupta cu bancile: Admite cererea

Solutia pe scurt: Conf. art. 996 si urm. NCPC admite cererea de ordonanta presedintiala astfel cum este formulata prin capatul de actiune principal. Dispune suspendarea executarii obligatiei de plata a ratelor lunare aferente contractului de credit si de garantie pana la pronuntarea asupra fondului cauzei in dosarul nr. xxxx

 

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Reguli pentru toți românii. Trebuie să aibă neapărat buletin. Este OBLIGATORIU
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Anunțul momentului pentru românii care împrumuturi în LEI la bancă
Adevarul
Indignare mondială după atacul israelian de la Rafah. Premierul cataloghează atacul drept o „greșeală tragică”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce tarif are Irina Loghin la evenimente. Cere mai puțin ca mulți artiști
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe internauți „E jenant ce faci”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a anunțat creșteri spectaculoase de la 1 septembrie 2024
Capital.ro
Alertă la granița cu Rusia. Moscova: Se pregătesc pentru lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul nostru
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
Nivel RECORD la PENSIILE din PILONUL 2. Cum SE RETRAG BANII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'