Cehia: Cinci ţări ale NATO vor participa la exerciţii militare cu sisteme de rachete sol-aer

Cinci țări membre NATO vor participa la sfârșitul lui iunie și începutul lui iulie la exerciții militare în Cehia, menite să testeze eficiența sistemelor de rachete sol-aer cu ghidaj diferit, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Praga.

RomaniaTV.net
20 mart. 2015, 18:59
Cehia: Cinci ţări ale NATO vor participa la exerciţii militare cu sisteme de rachete sol-aer

Peste 400 de militari din SUA, Ungaria, Lituania, Cehia și Slovacia vor lua parte la exercițiile intitulate ‘Tobruq Legacy’, între 22 iunie și 3 iulie pe poligonul de la Boletice (sud-vestul Cehiei).

‘Pentru prima dată în Cehia, vor avea loc tiruri comune ale sistemelor de rachete sol-aer de rază scurtă care provin din patru țări ale NATO’, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a ministerului, Jana Samcova.

Militarii cehi și lituanieni vor folosi cu acest prilej sisteme de rachetă RBS-70, slovacii — sisteme Igla, iar ungurii — sisteme Mistral, a precizat ea.

Rolul militarilor americani va fi garantarea securității electronice a comandamentului de la Stara Boleslav, din apropiere de Praga, și a comunicării între acest centru și unitățile militare, conform purtătoarei de cuvânt, potrivit Agerpres.

Obiectivul acestor exerciții care imită un atac aerian asupra unei țări NATO va fi ‘manifestarea capacității de a îndeplini angajamentele care decurg din articolul 5 al tratatului de la Washington privind apărarea colectivă a țărilor NATO’, subliniază un comunicat al ministerului.

Guvernul ceh a anunțat luni că a dat undă verde traversării teritoriului țării de către un important convoi militar american, pentru a-și manifesta solidaritatea cu țările aliate ‘amenințate de escaladarea tensiunilor între Rusia și Ucraina’.

Armata americană se pregătește să deplaseze la sfârșitul luni martie spre cartierul său de la Vilseck, din Bavaria, situat la 65 km de frontiera cehă, un regiment mecanizat care participă în prezent la operațiunea ‘Atlantic Resolve’.

Această operațiune a fost lansată în Polonia și în țările baltice de SUA în cadrul NATO, pentru a liniști țările membre și aliate ale Alianței în contextul acțiunilor Rusiei din Ucraina.