Cele mai bogate alimente în nutrienţi de pe planetă

Exista doar o cantitate limitata de produse alimentare pe care le puteti manca intr-o singura zi. Cu scopul de a mari cantitatea de nutrienti pe care sa ii asimilezi dintr-un numar mic de alimente trebuie sa manancati alimentele care au cea mai mare cantitate si varietate de nutrienti.

30 iun. 2015, 20:20
Cele mai bogate alimente în nutrienţi de pe planetă

Iata alimentele cu cei mai multi nutrienti de pe planeta:

1. Somon. Nu toti pestii sunt la fel. Somonul, precum si alte tipuri de peste gras, contine o cantitate mare de Omega-3. Acizii grasi Omega-3 sunt extrem de importanti pentru functionarea optima a corpului tau, scrie caplimpede.ro.

Desi somonul este placut in special pentru compozitia benefica a acizilor grasi, acesta are si o cantitate masiva de alte elemente nutritive. Spre exemplu, o bucata de 100 de grame de somon salbatic contine 2.8 grame de Omega-3 impreuna cu o multime de proteine de inalta calitate si o tona de vitamine si minerale inclusiv cantitati mari de magneziu, potasiu, seleniu si toate vitaminele B2.

2. Varza. Dintre toate verdeturile sanatoase, varza este regina. Aceasta are o multime de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si diferiti compusi bioactivi.

100 de grame de varza contine:

  • 200% din doza zilnica recomandata de vitamina C
  • 300% din doza zilnica recomandata de vitamina A (de la beta-caroten)
  • 1000% din doza zilnica recomandata de vitamina K1
  • Cantitati mari de vitamina B6, potasiu, calciu, magneziu, cupru si mangan
  • 2 grame de fibre, 3 grame de proteine si numai 50 calorii

3. Alge de mare. Marea are mult mai mult decat peste. Ea contine si cantitati masive de vegetatie. Denumite, de obicei, alge, ele sunt de mai multe specii, unele fiind incredibil de hranitoare.

In multe cazuri, algele marine sunt mult mai hranitoare decat legumele de pe pamant. Au deosebit de multe minerale precum calciu, fier, magneziu si mangan.

4. Usturoi. De fapt, usturoiul este un ingredient uimitor. Nu numai ca poate transforma tot felul de preparate in mancaruri delicioase dar este si incredibil de hranitor. Acesta este bogat in vitaminele B1 si B6, calciu, potasiu, cupru, mangan si seleniu. Totodata, mai contine si un alt nutrient extrem de important numit Allicin, ingredientul activ din usturoi.

5. Crustacee. Dintre toate organismele nutritive gasite in mare, crustaceele ar putea fi cele mai hranitoare. Printre crustaceele consumate frecvent de oameni se numara si scoicile si stridiile. Scoicile sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12 existente. 100 de grame de scoici furnizeaza de mai bine de 16 de ori doza zilnica recomandata de vitamina B12! De asemenea, aceasta are si alte elemente nutritive, inclusiv vitamina C, vitamina B, potasiu, seleniu si fier.

Stridiile sunt si ele incredibil de hranitoare. 100 de grame furnizeaza de 6 ori doza zilnica recomandata de zinc, de 2 ori de cupru, plus cantitati mari de B12 si vitamina D si o serie de alte elemente nutritive.

6. Cartofi. Daca exista un aliment cu asemenea cantitate de carbohidrati, sigur este cartoful. Un singur cartof contine mult potasiu, magneziu, fier, cupru si mangan plus multa vitamina C si vitamina B.

7. Ficat. Oamenii mananca animale de milioane de ani. Cu toate acestea, ieri nu am mancat doar muschii asa cum facem astazi. Comparativ cu organele, carnea muschiului este slaba nutritiv.

Dintre toate organele, ficatul este de departe cel mai hranitor. O portie de 100 de grame de ficat de vita contine:

  • 1176% din doza zilnica recomandata de vitamina B12
  • peste 50% din doza zilnica recomandata de vitamine B6, B5, niacina si acid folic
  • 201% din doza zilnica recomandata de vitamina B2
  • 634% din doza zilnica recomandata de vitamina A
  • 714% din doza zilnica recomandata de cupru
  • peste 30% din necesarul zilnic de fier, fosfor, zinc si seleniu
  • 29 de grame de proteine animale de inalta calitate

Citeşte şi Super-alimentele lunii iulie pe care nu ai voie să le ratezi