Originea acestui obicei se regăseşte în perioada Evului Mediu, însă el a devenit cu adevărat popular de-abia în secolul al XIX-lea. De atunci şi până acum, unele farse au devenit atât de cunoscute, încât au rămas, practic, în memoria colectivă.
Vă prezentăm câteva dintre păcălelile care au făcut istorie:
Relaţia de dragoste dintre Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov
Pe data de 1 aprilie 1987, în cotidianul britanic Daily Mirror apărea o ştire care trebuia să şocheze lumea politică din întreaga lume: prim-ministrul Regatului Unit, Margaret Thatcher, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, trăiau o poveste de dragoste. Ziariştii aveau şi o dovadă în acest sens: o fotografie cu cei doi stând la o masă şi alintându-se. Opinia publică a fost şocată la acea vreme să afle că Doamna Fier, fiind femeie căsătorită, a putut face acest gest. Într-un final, reprezentanţii presei au dezvăluit faptul că cele două persoane surprinse în imagine erau, de fapt, sosii ale celor doi lideri politici.
Pinii în care cresc portocale
În 1950, câţiva motociclişti care circulau pe o autostradă din California de Sud au observat ceva cu adevărat spectaculos: în toţi pinii şi cedrii de pe marginea şoselei crescuseră portocale. Ceea ce văzuseră ei s-a dovedit, de fapt, a fi o farsă pusă la cale de locuitorii oraşului Skyforest, aflat în apropiere. În noaptea de dinainte, aceştia au legat în pomi aproape 50.000 de fructe rămase de la un festival organizat în localitatea vecină, San Bernardino.
Zâna mumificată din Derbyshire
La sfârşitul lui martie 2007, britanicul Dan Baines posta pe site-ul său web o imagine cu o creatură cu aripi, care avea aproximativ 20 de centimetri lungime. Pe data de 1 aprilie, autodeclaratul expert în fenomene paranormale susţinea în mod public că ceea ce avea el era o zână mumificată. Baines a fost surprins să primească atunci răspunsuri din partea altor persoane care declarau că descoperiseră o asemenea creatură. Într-un final, englezul a recunoscut că totul fusese o farsă, însă au fost persoane care nu au vrut să îl creadă, susţind că el ascunde, de fapt, adevărul.