CET-urile, sub ameninţare europeană. O eurodeputată se opune: „Sunt costuri prea mari pentru români!”

O propunere de reducere a emisiilor produse de centralele termice mari, precum CET-urile, a fost adoptata in aceasta saptamana de Parlamentul European, urmand sa se aplice peste numai 5 ani. Eurodeputata Daciana Sarbu a votat impotriva masurii, deoarece considera ca Romania nu se poate adapta atat de rapid la aceste cerinte.

08 oct. 2015, 15:06
CET-urile, sub ameninţare europeană. O eurodeputată se opune: „Sunt costuri prea mari pentru români!”

„In Romania, chiar daca numarul debransarilor este foarte mare si multe locuinte s-au orientat catre solutii autonome, milioane de oameni inca depind in timpul iernii de sistemele centralizate de incalzire. Cresterea costurilor cu incalzirea ar aduce presiuni suplimentare uriase pentru familiile care se lupta oricum cu facturile in timpul iernii”, a scris aceasta pe blogul personal, adaugand ca, desi este o sustinatoare ferma a regulilor pentru reducerea poluarii, de aceasta data considera ca e important ca ele sa se adapteze corect la realitate. Din acest motiv s-a opus acestei propuneri in Comisia de Mediu, insa nu a putut impiedica adoptarea sa, consfintita de catre plen pe 7 octombrie.

„Cred ca, de aceasta data, se incearca stabilirea unor standarde prea stricte in conditiile in care tari precum Romania nu-si pot adapta atat de repede infrastructura potrivit noilor reguli, iar cei care ar avea de suferit ar fi cetatenii.(…) Exista tari care isi permit sa ridice rapid standardele in materie de combatere a poluarii, si exista state unde salturi prea bruste pot insemna poveri financiare in plus pe umerii populatiei, pe care aceasta pur si simplu nu si le poate permite deocamdata. Nu trebuie sa transformam astfel de masuri bine intentionate in actiuni care cresc decalajele dintre statele membre, ori dintre zonele sarace si cele bogate din aceeasi tara”, a adaugat eurodeputata PSD, care este si vicepresedinta Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Uneori, diferentele foarte mari dintre statele membre (in cazul de fata, la nivel de clima, combustibili utilizati, infrastructura) ajung sa fie trecute cu vederea la Bruxelles in goana dupa standarde universale, iar in astfel de situatii, apare riscul de a genera politici incorecte, mai spune Daciana Sarbu.

Reglementarea va intra in vigoare, dupa aprobarea sa formala in Consiliu, peste aproximativ doua luni, dupa care statele membre au la dispozitie 18 luni pentru a o introduce in legislatiile nationale. Initial, obligatiile vor fi mai degraba birocratice, iar noile limite privind emisiile se vor aplica propriu-zis incepand din 2020.

Potrivit datelor raportate de autoritati, in Romania aproximativ 1,4 milioane de locuinte sunt incalzite in sistem centralizat.