Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

Cetatea din Feldioara, fortificație teutonă care datează din secolul al XIII-lea, va fi deschisă publicului în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare începute în anul 2013.

11 mai 2016, 14:28
Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

„Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, grație proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara”, derulat și finalizat integral de Consiliul Județean Brașov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului”, se arată într-un comunicat de presă.

Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest, care este cel mai bine conservat, și unde va fi amenajat un muzeu, precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei.

În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului.

„Orice obiectiv turistic este important pentru județ, dar în primul rând pentru localitate. Este și cazul Cetății Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent și în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani și să găsim soluții pentru a continua lucrările. La fiecare etapă de lucru specialiștii de la Ministerul Culturii și arheologii au fost aici și totul s-a realizat strict cu respectarea legislației. În proiectul denumit ‘Dezvoltarea unei rute culturale’, în care intrăm parteneri cu Sighișoara, Sibiu și alte opt țări din Uniunea Europeană, vom include în circuitul turistic atât Cetatea Feldioara cât și biserica fortificată de aici. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Județean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în țară, cât și în străinătate. Prin creșterea numărului de turiști va crește nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara și implicit din județul Brașov”, precizează în comunicatul de presă vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, care a verificat marți stadiul lucrărilor împreună cu vicepreședintele CJ Mariana Câju și primarul localității Feldioara, Sorin Taus.

În prezent, aproximativ 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile și să se facă amenajările exterioare și sistematizarea verticală. În condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor, toate săpăturile fiind făcute sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au executat lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme de conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice.

Potrivit reprezentantului firmei constructoare, s-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, s-a folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte s-a făcut un studiu și s-au căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcției inițiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul s-a adus din Austria și s-a evitat pe cât posibil cimentul.

„Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mariana Câju.

Costul lucrărilor de restaurare este de 10 milioane de lei plus TVA, sumă din bugetul Consiliului Județean. Proiectul a început în anul 2013, când Consiliul Județean Brașov a preluat în totalitate administrarea cetății.