Cioloş, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Tobă: Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că nu va lua o decizie de demitere a ministrului de Interne, Petre Tobă, până când acuzaţiile de plagiat la adresa acestuia nu sunt probate, Cioloş admiţând că situaţia este una inconfortabilă pentru el.

27 mart. 2016, 09:44
Cioloş, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Tobă: Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii

Dacian Cioloş a precizat că aşteaptă ca acuzaţiile potrivit cărora Petre Tobă şi-a plagiat teza de doctorat să fie probate de către un organism competent să facă aceste evaluări, scrie news.ro.

„Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii. Am avut o discuţie şi cu domnul ministru Tobă. Pe de altă parte, nu cred că e cazul să iau eu o decizie unilaterală, câtă vreme lucrurile nu sunt încă dovedite”, a spus Cioloş.

El a precizat că decizia unui organism oficial privind teza de doctorat a lui Petre Tobă a întârziat întrucât a fost contestat chiar mecanismul de analiză a suspiciunilor de plagiat în mediul academic, astfel încât ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a trebuit să schimbe mai întâi acest mecanism.

Vasile Dâncu despre Petre Tobă: Atunci când miniştrii se pun, nu sunt întrebaţi de doctorat, mulţi din colegii mei nu au

„Domnul ministru a vrut să venim cu un dispozitiv mai aprofundat, în care să deplasăm responsabilitatea spre universităţi. I-am cerut, în ultimă instanţă, să avem un dispozitiv intermediar pentru că, din păcate, nu toate universităţile au suficientă credibilitate pentru a face propria analiză. Acum avem responsabilitatea universităţilor, dar dacă nu şi-o asumă, avem şi o structură la nivel central”, a precizat şeful Guvernului.

Acesta a adăugat că şi-a dorit ca o soluţie să fie găsită în timpul mandatului său întrucât o reformă mai profundă pe care o preconiza Ministerul Educaţiei risca să aibă o durată mai mare.

Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educaţiei, Ordonanţa 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale şi supuse controlului Consiliului Naţional de Etică.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, care stabileşte modalităţile de retragere a titlului de doctor. Adrian Curaj a precizat că acordarea şi retragerea titlului de doctor vor fi în atribuţia instituţiilor organizatoare de studii doctorale – universităţile şi Academia Română -, iar CNATDCU va fi instanţa de apel.

Proiectul mai prevede că ministrul Educaţiei retrage titlurile de doctor acordate anterior tot prin ordin de ministru, în cazul cărora există o decizie de retragere semnată de rector.