INUNDAŢII în Bucureşti şi zeci de judeţe. UPDATE BILANŢ MAI: Un singur drum naţional blocat

Inundaţii de proporţii în mai multe zone ale ţării. MAI a anunţat marţi seară că nu mai sunt persoane izolate din cauza fenomenelor meteo, iar problemele cu energia electrică au fost remediate; traficul rutier rămâne închis pe un drum naţional şi pe două drumuri judeţene.

10 iul. 2018, 05:31

UPDATE. Pompierii şi jandarmii au acţionat pentru evacuarea apei din 33 de case, peste 300 de curţi şi aproape 100 de subsoluri, în urma ploilor de marţi, cele mai multe intervenţii având loc în judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea, care s-au aflat sub cod roşu de inundaţii. Ministerul de Interne informează că în acest moment nu mai sunt persoane izolate, iar problemele cu alimentarea localităţilor cu energie elctrică au fost remediate. Traficul rutier este în continuare închis pe un drum naţional şi pe două drumuri judeţene din Argeş, în timp ce pe două drumuri naţionale din judeţul Vâlcea şi un drum judeţean din Olt, circulaţia se desfăşoară îngreunat.

UPDATE: Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit marţi pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice în Bucureşti şi în 98 de localităţi din 23 de judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui), pompierii şi jandarmii acţionând pentru evacuarea apei din 33 de case, 340 de curţi, 94 de subsoluri şi pentru curăţarea a şapte drumuri şi 38 de fântâni, informează MAI într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele mai multe intervenţii au avut loc în judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea unde a fost emis Cod roşu de inundaţii. Conform sursei citate, după emiterea Codului roşu, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de la nivelul celor trei judeţe s-au reunit de urgenţă pentru dispunerea măsurilor de primă necesitate în contextul emiterii codului hidrologic.

În cursul zilei de marţi s-a luat decizia evacuării preventive a 141 de persoane din oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea, după ce râul Bistriţa a rupt un dig de protecţie. Persoanele evacuate au fost cazate la rude.

Pentru prevenirea revărsării apelor, jandarmii şi pompierii au ridicat şase diguri temporare în judeţul Sibiu şi acţionează pentru construcţia unuia în judeţul Bacău.

Traficul rutier este închis pe DN 7D în zona localităţii Titeşti şi pe două drumuri judeţene (DJ 678G şi DJ 659) din judeţul Argeş, iar pe două drumuri naţionale (DN 64 şi DN65C) din judeţul Vâlcea şi un drum judeţean (DJ 703D) din judeţul Olt circulaţia se desfăşoară îngreunat sau cu restricţie de tonaj.

Nu sunt persoane izolate şi nu au fost semnalate cazuri medicale care să nu poată fi soluţionate din cauza fenomenelor hidro-meteorologice, precizează MAI.

Potrivit raportării distribuitorilor de energie, au fost remediate toate problemele cu alimentarea cu energie electrică.

La nivel naţional sunt în serviciul operativ, pregătiţi să intervină, 20.059 de jandarmi, pompieri şi poliţişti, cu 7.990 de mijloace.

Conform comunicatului MAI, în Bucureşti, în sectorul 3, s-a acţionat pentru evacuarea apei dintr-o curte, două subsoluri de bloc şi de pe patru străzi, precum şi pentru degajarea unui copac căzut pe două autoturisme. În sectoarele 1 şi 6 s-a acţionat pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil.

În judeţul Argeş, jandarmii şi pompierii au intervenit în 9 localităţi în care s-au înregistrat probleme din cauza precipitaţiilor abundente. Totodată, efectivele MAI au evacuat apa care a inundat case, curţi şi subsoluri din şapte localităţi din judeţul Gorj, mai informează Ministerul de Interne.

Conform centralizării din ultimele 24 de ore realizate de către Centrul Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne, angajaţii MAI au intervenit în 67 localităţi din 27 de judeţe: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Săşaj, Timiş, Suceava, Vâlcea, Vaslui şi Capitala.

INUNDAŢII VÂLCEA. Mai multe gospodării din judeţul Vâlcea au fost inundate în cursul nopţii de luni spre marţi, în urma precipitaţiilor abundente. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei în Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Valea Mare, Zătreni şi Băbeni, după ce, în cursul nopţii au intervenit şi la Ioneşti, Prundeni, Drăgoeşti şi Valea Mare.

În Râmnicu Vâlcea a fost solicitată intervenţia pompierilor pe strada Lacului. În municipiul Drăgăşani au fost inundate mai multe gospodării situate pe străzile Progresului, I.C. Brătianu, Hoarca, Ferdinand. În localitatea Prundeni au fost inundate două gospodării, iar în localităţile Ioneşti, Drăgoeşti, Valea Mare şi Zătreni a fost afectată câte o gospodărie.

Marţi, 87 de persoane din 25 de gospodării din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea, au fost evacuate după ce râul Bistriţa a ieşit din matcă. Oamenii vor fi cazaţi în Casa de Cultură, iar bunurile şi animalele vor fi transportate într-o zonă înaltă.

În plus, 131 de persoane s-au autoevacuat şi au plecat de teama apelor. Peste o sută de pompieri militari intervin, marţi, în localităţile Băbeni, Drăgăsani, Călimănesti, Horezu, Băile Govora şi Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea fiind sub cod roşu de inundaţii.

Valea Oltului a fost impracticabilă, marţi, între kilometrii 191 şi 198, în judeţul Vâlcea, pentru câteva ore din cauza apelor scurse de pe versanţi au acoperit carosabilul. Circulaţia autovehiculelor a fost deviată, iar pompieiri militari au intervenit pentru evacuarea apei.

Echipaje de pompieri, jandarmi și reprezentanți ai serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta Vâlcea acționează in localitatea Babeni la supraînălțarea malurilor, cu saci de nisip, pentru limitarea înaintării apei către locuințe.

INUNDAŢII ÎN ARGEŞ. Peste 40 de gospodării din 9 localităţi argeşene au fost inundate, marţi dimineaţă, la scurt timp după ce judeţul Argeş a intrat sub cod roşu de inundaţii, pompierii intervenind pentru evacuarea apei.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, echipajele de pompieri intervin în localităţile Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costești, Rociu, Babana, Buzoiesti, Lunca Corbului si Sapata. 

INUNDAŢII ÎN GORJ. In judetul Gorj, echipajele intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii si beciuri inundate din localitățile Alimpești, Bengești-Ciocadia, Hurezani, Schela, Bălcești, Novaci, Prigoria, Logrești, Pociovaliștea și Dănești. Situatia este permanent monitorizata pentru prevenirea și inlaturarea efectelor de vreme rea.

 

INUNDAŢII ÎN DÂMBOVIŢA. Opt localităţi din judeţul Dâmboviţa au fost afectate de inundaţii, iar pompierii acţionează cu motopompe pentru a scoate apa din case, curţi şi beciuri, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe (ISU).

Cele opt localităţi în care sunt inundaţii sunt Răcari, Cojasca, Ulmi, Cobia, Dragodana, Cornăţelu, Cândeşti, Târgovişte.

”Subunităţile de intervenţie din cadrul ISU au acţionat pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei, astfel: în Oraşul Răcari (sat Mavrodin) – 1 gospodărie (1 curte şi bucătărie) – a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în Oraşul Răcari (sat Mavrodin – strada I. L. Caragiale) – 2 gospodării (2 curţi şi anexe gospodăreşti) – a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în Oraşul Răcari (strada Nicolae Popescu) – 1 gospodărie (1 curte) – a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în comuna Cojasca – 3 gospodării (3 curţi şi 2 locuinţe) – a intervenit Garda Corneşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Ulmi (sat Colanu) – 1 gospodărie (1 curte) – a intervenit Detaşamentul Târgovişte (1 echipaj cu motopompă)”, precizează ISU Dâmboviţa.

La această oră, şase echipaje de intervenţie cu 25 de persoane şi cinci motopompe, de la Detaşamentele Titu, Găeşti şi Garda Voineşti, acţionează pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei.

„În comuna Cobia (sat Călugăreni) – 1 gospodărie (1 curte) – intervine Detaşamentul Găeşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Dragodana (sat Picior de Munte) – 1 gospodărie (1 curte) – intervine Detaşamentul Găeşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Cornăţelu (satele Cornăţelu, Corni şi Slobozia) – 19 gospodării (19 curţi, 7 locuinţe, 11 anexe gospodăreşti, 5 beciuri) – intervine Detaşamentul Titu (2 echipaje cu 2 motopompe); în comuna Cândeşti (sat Dragodăneşti) – 1 gospodărie (1 curte) – intervine Garda Voineşti (1 echipaj cu motopompă)”, se mai arată în comunicatul ISU Dâmboviţa.

De asemenea pompierii evacuează apa dintr-o gospodărie din municipiul Târgovişte, de pe Aleea Mânăstirea Dealu.

ISU Dâmboviţa recomandă cetăţenilor să respecte indicaţiile autorităţilor şi să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze.

”De asemenea, recomandăm populaţiei să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber. Totodată, avertizăm cetăţenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă, nici cu căruţe sau alte mijloace de transport, şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure”, mai precizează ISU Dâmboviţa.

INUNDAŢII ÎN TULCEA.  Câteva gospodării situate în satul tulcean Nufăru au fost inundate, marţi după-amiază, iar traficul pe drumul judeţean Tulcea-Murighiol s-a desfăşurat câteva zeci de minute cu dificultate, din cauza precipitaţiilor abundente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, Florentin Daciu, a declarat presei că Detaşamentul de pompieri Tulcea a intervenit pentru evacuarea apei din patru gospodării situate în localitatea Nufăru.

„Se intervine cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, un autocamion de intervenţie, două motopompe transportabile şi cinci subofiţeri”, a menţionat Daciu.

Precipitaţiile abundente au afectat şi circulaţia pe drumul judeţean Tulcea-Murighiol, traficul în zonă desfăşurându-se cu dificultate câteva zeci de minute din cauza apei care a acoperit carosabilul, potrivit imaginilor transmise presei de reprezentantul ISU Delta.

În judeţul Sibiu, zeci de gospodării au fost inundate, iar localnicii stau cu frica în sân că în orice clipă apa le poate distruge locuinţele. Autorităţile au ridicat diguri pentru a proteja locuinţele oamenilor.

În localitatea Săcel, patru familii au fost deja evacuate pentru că există riscul foarte mare ca apa să ajungă în locuinţele lor.

Dacă în unele zone apa a măturat localități întregi, în județul Constanța vijelia a provocat și o tornadă. Imaginile au fost surprinse în Medgidia. Un fenomen asemănător a fost surprins şi în Bihor. 

 

INUNDAŢII ÎN OLT. Şase gospodării din comuna Ianca, situată în sudul judeţului Olt, au fost inundate, marţi dimineaţa, din cauza ploilor abundente. În zonă intervin echipaje de pompieri care acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei.

Inundaţii sunt şi în Bucureşti. Zonele unde au loc intervenţii sunt DN1 – zona Prisma, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 46, Şoseaua de Centură la intersecţia cu Splaiul Dudescu şi Strada Feteşti, informează Biroul de presă al ISU Bucureşti-Ilfov.  

De asemenea, pe Aleea Giurgeni, Strada Liviu Rebreanu şi Bulevardul 1 Decembrie 1918 se degajează apa din subsoluri inundate. Pe Strada Feteşti se intervine la o curte inundată.

 

DRUMURI ÎNCHISE SAU CU CIRCULAŢIE ÎNGREUNATĂ DIN CAUZA INUNDAŢIILOR

Conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi acumulări de apă pe carosabil, rămân închise trei drumuri naţionale: DN11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa din judeţul Covasna, DN2H, în localitatea suceveană Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava şi DN 2L, în localitatea Soveja din judeţul Vrancea.

De asemenea, traficul rutier este blocat pe Drumului Naţional 7 – Valea Oltului, între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, în localitatea Călimăneşti, din cauza apei acumulate de la precipitaţiile abundente şi a aluviunilor scurse de pe versanţi. Traficul rutier va fi deviat pe DN 7CC, centura de ocolire a localităţii Călimăneşti.

Traficul se desfăşoară cu dificultate în judeţul Bacău, pe DN12B, în zona localităţii Slănic-Moldova (se circulă pe jumătate de cale) şi în judeţul Neamţ, pe DN15B Poiana Largului – Târgu Neamţ, în zona localităţii Petru Vodă (se circulă pe jumătate de cale), DN65C FARTATESTI, judeţul Vâlcea, DN 67B OVESELU, Vâlcea.

Circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 403 Braşov – Întorsura Buzăului este întreruptă pe raza localităţii Budila, din judeţul Braşov, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri. Pe această secţie de cale ferată circulă însă doar garniturile unui operator privat.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor, se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică în trei localităţi din două Argeş şi Bihor, însumând 215 consumatori, iar pentru remedierea defecţiunilor se acţionează în teren cu două echipe de intervenţie.

În ultimele 24 de ore, jandarmii şi pompierii au intervenit pentru înălţarea digurilor, fiind finalizată construcţia a şase diguri temporare în judeţul Sibiu şi, în prezent, se acţionează pentru construcţia unuia în judeţul Bacău. Totodată, s-a acţionat pentru evacuarea apei din 82 case, 220 curţi, 91 grădini, 133 subsoluri, 38 străzi, două anexe gospodăreşti şi pentru decolmatarea a 147 de fântâni.

De asemenea, se intervine, în continuare pentru curăţarea drumurilor acoperite de aluviuni şi pietre.

COD ROŞU de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se aşteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Sunt vizate bazinele hidrografice Olteţ, Cerna şi Olt de pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Argeş. Judeţele vizate se vor afla până la ora 21.00 sub cod portocaliu de ploi torenţiale.

Autoritățile sunt în alertă în toată țara. Peste 21.000 de lucrători ai MAI sunt pregătiţi să intervină în orice moment, cu peste 9.000 de mijloace tehnice.