Claudiu Manda, după audierea Elenei Udrea la Comisia SRI: Ne-a povestit, cu nume şi prenume, despre statul paralel

Claudiu Manda, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat joi, după audierea Elenei Udrea, că aceasta a povestit comisiei cum a fost creat ”statul paralel” şi cum funcţionau ”culoarele Justiţiei” şi ”culoarele media”. 

19 oct. 2017, 16:59
Claudiu Manda, după audierea Elenei Udrea la Comisia SRI: Ne-a povestit, cu nume şi prenume, despre statul paralel

Claudiu Manda a spus că vor fi audiaţi la comisie, prezenţa fiind deja confirmată, fostul preşedinte Traian Băsescu, patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, şi fostul şef al Pro TV, Adrian Sârbu.

„Doamna Udrea ne-a explicat cum a apărut această construcţie a statului paralel, când a apărut şi cum au evoluat lucrurile, dându-ne exemple de persoane cu nume şi prenume din tot ce înseamnă această relaţie a unor persoane din conducerea SRI cu unele persoane din Justiţie. A explicat cum au fost create culoarele din Justiţie, cum sunt culoarele din media, a dat inclusiv nume de persoane din Justiţie sau nume de persoane din conducerea SRI”, a declarat Claudiu Manda la finalul audierii Elenei Udrea în comisia parlamentară de control al SRI, potrivit News.ro.

El a precizat că Udrea s-a referit la perioada de dinaintea preluării conducerii SRI de către Eduard Hellvig.

Potrivit lui Manda, Udrea le-ar fi spus membrilor comisiei că intenţia ”statului paralel” era de a se consolida şi se folosea de influenceri sau chiar de discuţii directe cu factorii de decizie politici atunci când aveau nevoie.

”A mai dat un exemplu (…) în care spune că un ofiţer SRI i-a dat telefon doamnei Bica şi i-a spus: marţi, să mergi să faci în cazul X, să soliciţi arestarea persoanelor pe care le anchetaţi, în contextul în care nu cred că era atributul SRI sau cel puţin aşa ne-a transmis doamna Udrea”, a mai relatat Claudiu Manda.

Citeşte şi: Elena Udrea, audiată în Comisia parlamentară de control al SRI: Arestarea mea se ştia cu un an înainte UPDATE

Potrivit acestuia, Elena Udrea a povestit şi despre întâlniri neoficiale din perioada 2009 – 2010 între şefi din SRI, oameni din Justiţie şi politicieni, în cadrul cărora se puneau la cale strategii anti-PSD.

”În aceste întâlniri informale, spre exemplu, se contura ideea în anul 2010, că PSD era un partid foarte puternic şi că ar trebui ajutat să nu mai ocupe atât spaţiu în spectrul politic şi că soluţia ar fi ca baronii locali ai PSD să fie anchetaţi şi deferiţi Justiţiei”, a mai spus Manda.

El a povestit şi că Elena Udrea a prezentat comisiei parlamentare nume de persoane din media sau instituţii din media care au o relaţie apropiată cu SRI sau care au fost finanţate la un moment dat de oameni de afaceri ca urmare a unor legături sau apropieri de SRI.

”Ne-a mai dat încă un exemplu în care preşedintele României ar fi fost dezinformat şi spune că de data aceasta ar fi fost chiar o informaţie scrisă ajunsă la preşedintele României pe un anumit caz pe care o să-l punctăm şi o să-l dezvoltăm cu preşedintele României”, a mai relatat Claudiu Manda.

”A mai spus un lucru pe care îl considerăm, cred, foarte grav, o declaraţie a domnului Coldea spusă doamnei Udrea atunci când a întrebat dar de ce o susţineţi atât de mult pe doamna Kovesi, spunea, nu cred că greşesc, că a fost destul de utilă sau foarte utilă în perspectiva alegerilor din 2009, a alegerilor prezidenţiale”, a adăugat el.

Întrebat despre numele persoanelor la care s-a referit Elena Udrea, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a spus că poate da doar numele celor din servciu: George Maior, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.

Claudiu Manda a spus că săptămâna viitoare ar urma să fie audiaţi la comisia SRI fostul preşedinte Traian Băsescu, patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic şi fostul şef al Pro Tv, Adrian Sârbu. De asemenea, marţi la 13:30 este aşteptat din nou la audieri fostul judecător, condamnat la cinci ani de închisoare, Ovidiu Puţura.