COD PORTOCALIU de PLOI TORENŢIALE. Capriciile vremii au făcut ravagii în ţară şi în Capitală. Pericol mare de inundaţii UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni,mai multe avertizări nowcasting cod portocaliu şi cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. În mai multe judeţe a plouat abundent, iar rafalele de vânt au creat probleme. În Bucureşti, zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar în ţară este pericol mare de inundaţii.

24 iul. 2017, 08:33
COD PORTOCALIU de PLOI TORENŢIALE. Capriciile vremii au făcut ravagii în ţară şi în Capitală. Pericol mare de inundaţii UPDATE

UPDATE: ”33 copaci căzuţi pe autoturisme, cabluri electrice sau carosabil; 8 elemente de construcţie căzute/desprinse. Urmare a acestor evenimente, 13 autoturisme au fost avariate”, este bilanţul intervenţiilor ISU Bucureşti-Ilfov de luni seară.

Conform sursei citate, niciun eveniment nu s-a soldat cu victime.

*

Coduri galbene de inundații pe râuri din județele Suceava, Neamț, Dâmbovița, Prahova, Vaslui, Galați, Timiș și Caraș Severin

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis luni seara mai multe atenționări Cod galben de inundații pentru râuri din județele Suceava, Neamț, Dâmbovița, Prahova, Vaslui, Galați, Timiș și Caraș Severin, valabile pe parcursul următoarelor ore.

Potrivit hidrologilor, până la ora 22:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Moldova — bazin superior și mijlociu, județele Suceava și Neamț. Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor Moldovița, Suha și Ozana, precizează INHGA.

De asemenea, până la ora 24:00, sunt posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Ialomița — bazin superior și mijlociu, județele Dâmbovița și Prahova. Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Slănic și Cricovul Dulce.

Tot până la ora 24:00, sunt valabile avertizări de inundații și pentru afluenții Prutului aferenți sectorului aval S.H. Fălciu, județele Vaslui și Galați, dar și pentru râurile mici din bazinele hidrografice: Bega — bazin superior, Timiș — afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova — amonte S.H. Lugoj, Pogăniș — bazin superior, Bârzava — bazin superior, județele Timiș și Caraș-Severin. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Bârzava și Pogăniș.

*

O comună din judeţul Buzău a fost afectată de o viitură formată din cauza unei ploi torenţiale, care a dus la ieşirea din matcă a unui râu, mai multe poduri şi anexe gospodăreşti fiind distruse.

„O rupere de nori care a durat aproximativ 45 de minute, ploaie de care eu de 65 de ani nu am mai văzut, a afectat satele Plostina, Luncile, Lopătari, Vârteju, Brebu şi Săreniu. A spulberat un podeţ de trafic uşor construit prin 2004-2008, o punte pietonală, trecerile peste râu amenajate pe tuburi, şi am văzut în mijlocul apei coteţ de păsări şi porci cu animalele în ele. Au fost mişcate din loc două rabe şi mai văd pe marginea râului nişte cabine plus multe lemne, buşteni. Nu au fost luate case, ci doar câteva anexe”, a declarat Vasile Lefter, primarul comunei Lopătari, afectată de viitură.

Viitura, care s-a produs pe râul Slănic, din cauza unei ploi puternice, a afectat şi câteva treceri peste râu amenajate pe tuburi în localitatea Vintilă Vodă.

Oamenii dintr-o comună învecinată – Cernăteşti -, speriaţi de producerea viituri pe râul care trece şi prin localitatea lor, au ieşit din case pentru a vedea dacă apa va afecta şi podurile, şi podeţele din localitatea lor, însă debitul Slănicului a început să scadă.

*

Mai mulţi copaci au căzut în ultimele ore din cauza vântului în Bucureşti, iar angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au intervenit în 11 locaţii, după ce Capitala şi judeţul Ilfov au fost sub incidenţa unor avertizări de vreme rea, iar ploaia şi vântul puternic au provocat mai multe probleme.

Potrivit ISU Bucureşti Ilfov, urmare a instabilităţii atmosferice în Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost înregistrate 21 situaţii de urgenţă. În optsprezece cazuri este vorba despre copaci căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil, două situaţii în care s-au semnalat căderi de tencuială şi un caz în care a fost semnalat un cablu electric căzut.

În trei dintre situaţii, pe Calea Plevnei, strada Mosoia şi strada Novaci, copacii au căzut pe autoturisme, fără a se înregistra victime.

„Cele mai dificile situatii raman in aceasta perioada fenomenele meteo instantanee care despre care aflam ca vor avea loc cu foarte putin timp inainte. Chiar daca stim ca suntem sub un anumit cod si respectivul include un judet, totusi apare o zona restransa, cum a fost in Bihor, si automat ele pot produce pagube foarte mari. Noi nu putem sa alertam populatia dintr-un minut in altul. Nu stim exact ca va aparea o vijelie in locul cutare.  Aceste fenomene apar pe durata scurta, sunt puternice, iar oamenii care sunt acolo trebui sa stie cum sa reactioneze. Pe alocuri au fost solicitări la pompieri, pentru ca dupa o astfel de ploaie apar inundatii intr-un beci, in curte, pe drumuri. Pompierii sunt pregatiti dar populatia trebuie sa se protejeze, trebie sa te indepartezi de ploi, de pomi, si daca ai masina parcata te indepartezi de ea, trebuie sa te protejezi”, a declarat la România TV Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Începând cu ora 20.00, până miercuri dimineaţa la ora 3.00 este valabilă o atenţionare meteorologică tip COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menţionat, în toate zonele de munte, precum şi în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp.

Notă: astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile estice şi sud-estice, dar pe spaţii mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marţi (25 iulie) şi în prima parte a nopţii de marţi spre miercuri (25/26 iulie).
În cursul zilei de marţi, 25 iulie, în sudul şi estul Munteniei, vestul Dobrogei, sudul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 şi 35 de grade.

Meteorologii au emis şi o avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru judeţele Bihor, Alba, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi municipiul Bucureşti.

Citeşte şi Cod galben de caniculă pentru 15 judeţe şi Bucureşti