COD GALBEN de vânt, ninsori la munte. TRAFIC de coşmar pe Valea Prahovei

ANM a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru următoarele ore, în vigoare fiind şi o informare de precipitaţii şi intensificări ale vântului. 

13 feb. 2016, 05:56
COD GALBEN de vânt, ninsori la munte. TRAFIC de coşmar pe Valea Prahovei

COD GALBEN. Intre orele 14.00 şi 20.00, în județul Caraș-Severins e vor semnala : intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși viteze de 60…65 km/h; în zona de munte rafalele vor depăși 80 km/h, anunţă INMH. 

De asemenea, intre orele 14:00 şi 20.00, local în sudul județului Sibiu, îndeosebi pe Valea Oltului și zona de munte aferentă, se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi local 55-60 km/h la rafală, iar la munte peste 75 km/h, transport de zăpadă în zona înaltă de munte.

UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (14:30), pe DN1, pe Valea Prahovei, traficul rutier încă este intens în ambele direcţii, iar autovehiculele rulează cu viteză redusă, carosabilul fiind umed. Pe sensul de mers către Braşov se circulă în coloană între Sinaia şi Buşteni, iar în sens invers între Buşteni şi Azuga.

UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (12:45), pe DN1, pe Valea Prahovei, traficul rutier este intens în ambele direcţii, iar autovehiculele rulează cu viteză redusă din cauza ploii. Pe sensul de mers către Braşov se circulă în coloană la intrarea în Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni, iar în sens invers la intrarea în Buşteni.

          Întrucât partea carosabilă este umedă, le este recomandat conducătorilor auto să mărească distanţa în mers şi să adapteze viteza în serpentine.

Având învedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare referitoare la precipitaţii şi intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 13 februarie, ora 08:00 – 14 februarie, ora 14:00, INFOTRAFIC le recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de starea carosabilului şi să folosească luminile de întâlnire inclusiv pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic. De asemenea, trebuieavut în vedere faptul că noaptea, pe timp ploios, proprietăţile reflectorizante ale marcajelor sunt diminuate (iar pe multe drumuri marcajele s-au şters pe timpul iernii), riscul ieşirii în decor fiind ridicat, mai ales în curbe.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române mai informează că în judeţul Gorj ninge pe DN67C Novaci – Rânca, între kilometrii 18 şi 34+800 de metri. Pe porţiunea cuprinsă între kilometrii 27 şi 34+800 s-a depus zăpadă, stratul (în amestec cu material antiderapant) măsurând aproximativ un centimetru. Se acţionează cu două utilaje de deszăpezire. 

În judeţul Galaţi a început să se lase ceaţă. Vizibilitatea este bună în acest moment (peste 100 de metri), însă este posibil să scadă în unele zone, în orele următoare. 

În judeţul Bihor, traficul rutier se desfășoară pe o bandă, alternativ, pe DN1H Aleșd – Nușfalău, lakilometrul 8+350 de metri, între localităţile Şinteu şi Peştiş, din cauza pietrelor căzute de pe versant. Se estimează că partea carosabilă va fi degajată în cursul zilei. 

Amintim că pe autostrada A1 Orăștie – Sibiu circulația este oprită între nodurile rutiere Săliște și Cunța (km 270+020 – km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la kilometrul 275+650 de metri. Autovehiculele sunt deviate pe DN1 . 

Reamintim că DN7C (Transfăgărăşan) este închis pe sectorul cuprins între kilometrii 104+000 (Piscu Negru, judeţul Argeş) și 130+800 (cabana Bâlea-Cascadă, judeţul Sibiu), în vederea evitării situaţiilor ce pot periclita siguranţa circulaţiei, din cauza fenomenelor naturale extreme (căderi de stânci, alunecări de teren etc.). 

De asemenea, şi DN67C (Transalpina) este închis între kilometrii 34+800 (Rânca, judeţul Gorj) și 79+200 (Curpăt, judeţul Alba), conformprevederilor Normativului privindprevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice – indicativ AND525/2013. 

În judeţul Buzău, pe DN10Brașov – Buzău, în zona Siriu, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone din cauza lucrărilor de reparaţie a unui viaduct (la kilometrul 85+534 de metri). Ruta ocolitoare pentru traficul greu esteDN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, DN1 Săcele – Braşov. 

Pe DN57, la km 65+600, circulaţia rutieră s-a reluat pe jumătate de cale, cu restricţie de înălţime (maximum patru metri, din cauza reţelei provizorii de transport a energiei electrice). În această zonă,între localităţile Şviniţa (judeţul Mehedinţi) şi Berzasca (judeţul Caraş-Severin), circulaţia a fost întreruptă începând cu data de 16 ianuarie 2016, din cauza căderilor de pietre de pe versanți. În zonă se desfăşoară în continuare lucrări de fărâmiţare a materialului pietros şi de degajare a acestuia de pe carosabil, în vederea deschiderii în totalitate a circulaţiei rutiere, în condiţii normale de trafic şi siguranţă rutieră.