COD RUTIER: Refuzul de a semna procesul-verbal nu te mai scapă de amendă

Plata amenzilor rutiere nu va mai putea fi evitată prin refuzul de a semna procesul-verbal de contravenţie. Guvernul a decis să majoreze termenul de comunicare a somaţiei de plată de la o lună la două luni, pentru a permite agenţilor de poliţie să afişeze cu martori comunicarea amenzii, în cazul în care contravenienţii nu vor să ridice corespondenţa.

24 apr. 2015, 14:51
COD RUTIER: Refuzul de a semna procesul-verbal nu te mai scapă de amendă

Metoda larg răspândită printre români de a refuza semnarea procesului-verbal de contravenţie şi a evita apoi primirea sancţiunii prin poştă a ajuns să exaspereze autorităţile, care nu mai reuşeau să încaseze banii din amenzi. Obligarea comunicării procesului-verbal în termen de o lună conducea, inevitabil, la prescrierea sancţiunii, astfel încât guvernul a decis să majoreze termenul de comunicare şi de prescriere a sancţiunii la două luni. „Există unele dificultăţi în aplicarea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiilor sau de executare a sancţiunilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice. Astfel, îndeplinirea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu poate fi lăsată la discreţia destinatarului comunicării care, fiind interesat în a o tergiversa, poate, prin atitudinea sa subiectivă, să împiedice agentul constatator să realizeze comunicarea în termenele prevăzute de lege. În scopul de a tergiversa comunicarea, unii contravenienţi refuză să semneze procesul-verbal, situaţie în care agentul constatator are obligaţia comunicării acestuia şi înştiinţării de plată în termen de cel mult o lună de la data încheierii. Comunicarea procesului-verbal se face prin poştă sau prin afişare la domiciliul ori la sediul contravenientului, operaţiunea de afişare consemnându-se într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ de aprobare a ordonanţei guvernului, scrie ziarulring.ro.

COD RUTIER: Au sau nu dreptul poliţiştii să te oprească în trafic când au ei chef? Ce trebuie să ştii

Decizie în favoarea contravenienţilor În motivarea modificării legislative se mai arată că, prin Decizia nr. 10 din 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că pentru o comunicare valabilă se impune ca agentului constatator să-i parvină „avizul de primire”, care să facă dovada că destinatarul a luat efectiv la cunoştinţă de procesul-verbal de constatare a contravenţiei, neputând fi considerată ca fiind valabilă comunicarea dacă persoana sancţionată nu s-a prezentat la oficiul poştal pentru ridicarea actului. În ipoteza în care persoana sancţionată nu se prezintă în vederea ridicării corespondenţei, agentul constatator trebuie să apeleze la modalitatea tehnică de comunicare prin afişare, cu martori. „Prescrierea executării sancţiunilor contravenţionale ca urmare a necomunicării procesului-verbal în termen de o lună de la aplicarea contravenţiei este o măsură dură, în contextul în care, de multe ori, în practică, s-a constatat că acesta nu a fost comunicat în termen din cauza atitudinii de necooperare a persoanei sancţionate”, se mai precizează în expunerea de motive a actului normativ. „Prelungirea termenului nu rezolvă problema” Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), ne spune că majorarea termenului de comunicare nu va schimba situaţia existentă. „Prelungirea termenului nu rezolvă problema, pentru că dacă nu primeşte într-o lună, nu poate primi nici în două luni, că nu ai altă şansă decât să-i mai trimiţi o dată sau, dacă nu, nu ai ce să faci decât să iei un agent procedural şi să-l trimiţi cu procesul-verbal acasă să i-l lipească pe uşă. Cei care ştiu de această metodă care îi ajută să nu plătească amenda o practică”, a declarat Iulian Surugiu pentru ziarulring.ro