Codul administrativ. Funcţionarii publici vor da evaluări anuale. Tomac: PMP va contesta la CCR acest Cod administrativ antiromânesc

Funcţionarii publici vor da evaluări scrise anuale, iar cei care vor avea pregătirea şi eficienţa solicitate de instituţiile în cauză vor rămâne, care nu vor pleca ''acolo unde se regăsesc mai bine'', a declarat joi deputatul PSD Nicuşor Halici, care a prezentat principalele modificări ale proiectului Codului administrativ. PMP va contesta la CCR Codul administrativ, pe care îl consideră antiromânesc, a anunţat deputatul Eugen Tomac.

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 10:14
Codul administrativ. Funcţionarii publici vor da evaluări anuale. Tomac: PMP va contesta la CCR acest Cod administrativ antiromânesc

Deputatul PSD Nicuşor Halici a susţinut că noul Cod, care are peste 800 de articole, modifică pentru prima oară în România administraţia publică centrală şi locală şi doreşte eficientizarea corpului funcţionarilor publici.

„În ceea ce priveşte funcţionarii publici şi statutul lor, aici foarte multe lucruri s-au schimbat în sensul de a determina şi a reuşi să eficientizăm şi să profesionalizăm corpul funcţionarilor publici. Ei vor da evaluări scrise anuale şi care vor avea pregătirea şi eficienţa solicitată de conducătorii instituţiilor publice pe anul respectiv vor rămâne, care nu să plece acolo unde se regăsesc mai bine. (…) Pe lângă faptul că astăzi modificăm pentru prima oară în România administraţia publică centrală şi locală şi abrogăm un număr de legi, de hotărâri şi ordonanţe de guvern, (…) dorinţa coaliţiei PSD-ALDE este de fapt de a eficientiza administraţia fie ea centrală sau locală”, a spus deputatul PSD.

Potrivit acestuia, noul Cod administrativ este în interesul cetăţeanului.

„Interesul cetăţeanului este în viaţa de zi cu zi, în contact cu administraţia de care ne plângem de atâta amar de vreme şi pentru care nu am făcut foarte multe lucruri, decât la fiecare legislatură şi fiecare guvern am venit şi am completat cu câte o ordonanţă, cu o hotărâre, cu câte o literă, cu câte un articol şi n-a făcut decât să birocratizeze şi să îngreuneze activitatea funcţionarilor şi a demnitarilor. În ansamblu, proiectul de lege prevede o serie de măsuri care ies şi din demagogia şi ipocrizia care ne-au guvernat până acum, şi aici mă refer la prefecţi şi subprefecţi. (…) Vrem să fie implementat programul de guvernare la nivelul judeţelor, dar cu funcţionari pe bază de concurs? Acelaşi lucru este valabil şi în cazul serviciilor deconcentrate, care sunt extensia ministerelor la nivel judeţean şi care au ca program şi activitate în principal implementarea programului de guvernare”, a detaliat Halici.

El a susţinut că principalele modificări ale Codului administrativ nu vor avea decât un efect benefic asupra implementării programelor de guvernare şi a proiectelor pe care le va propune fiecare guvern, indiferent de culoarea politică.

Totodată, spune el, noul Cod va întări şi mai mult autonomia locală şi vor fi reglementate toate formele de proprietate. 

Eugen Tomac: Vom ataca la CCR acest Cod antoromânesc

PMP va contesta la CCR Codul administrativ, pe care îl consideră antiromânesc, a anunţat deputatul Eugen Tomac.

„Anunţ aici că asistăm la un blat naţional. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este o chestiune cât se poate de clară, şi anume există o înţelegere pentru ca Parlamentul să dea astăzi un vot prin care aleşii locali să aibă un alt statut decât ceilalţi cetăţeni. Am înţeles că se justifică oboseala de aici din plen cu privire la rolul pe care îl avem ca Parlament – nu înţelegem că funcţia de demnitate publică, de ales, este o onoare pe care ne-o oferă societate. Vrem pensii speciale. Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale şi sunt împotriva ideii ca orice ales să aibă pensie specială – un statut diferit faţă de ceilalţi cetăţeni”, a declarat Eugen Tomac, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor la proiectul de lege privind Codul administrativ, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, majoritatea parlamentară a cedat „lucruri de nepermis pentru statul român”.

„Aţi cedat în anul Centenarului lucruri de nepermis pentru statul român. Nu sunt supărat pe cei de la UDMR, că-şi promovează interesele – minoritatea are agenda proprie şi o susţine. (…) Astăzi aici, în Parlament, vreţi să daţi un vot prin care toate instituţiile publice deconcentrate ale statului român, toate instituţiile unde există minorităţi peste 20% de fapt se transformă în nişte instituţii controlate în totalitate de aceste minorităţi, pentru că nu sunt suficienţi români care să ştie limba maghiară. Iar cei care vor da aici un vot sunteţi complici la o mare trădare naţională. Mai mult decât atât, este o situaţie absolut ridicolă ceea ce se întâmplă la ora actuală. (…) Fiecare director de deconcentrată va fi demnitar public. Practic poza pe care o avem la nivel naţional cu ministrul Andruşcă se va multiplica – vom avea 1.300 de miniştri în teritoriu pe profilul lui Andruşcă, ceea ce este de nepermis. PMP, împreună cu celelalte partide din opoziţie, va contesta la CCR acest Cod administrativ antiromânesc”, a mai spus Tomac.

Attila Korodi (UDMR): Codul administrativ va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean

Codul administrativ va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean, a declarat joi liderul grupului UDMR de la Camera Deputaţilor, Attila Korodi.

„Ne aflăm astăzi într-un moment de cotitură pentru administraţia publică locală din România. Avem în faţă un Cod administrativ al cărui impact va reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean. Avem în faţă un proiect de lege care ne apropie mai mult de ceea ce reprezintă statul în secolul 21, administraţia locală din România va deveni mai modernă, apropiată de cetăţean, mai eficientă în soluţionarea problemelor de zi de zi ale oamenilor. (…) Datorită contribuţiei tuturor partidelor parlamentare am reuşit să îmbunătăţim, să completăm, să votăm forma iniţială a propunerii. Avem în faţă o lege care este mult mai reprezentativă pentru o democraţie europeană, atât prin conţinutul ei, cât şi prin modul în care a fost concepută”, a spus Korodi, la dezbaterile pe proiectul Codului administrativ în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că UDMR va susţine acest Cod administrativ, deoarece aduce îmbunătăţiri majore în numeroase domenii.

„Vedem în acest Cod o aprofundare a principiului subsidiarităţii prin definirea şi delimitarea mai clară a competenţelor autorităţilor locale faţă de cele centrale”, a menţionat deputatul UDMR. 

Dobre (PNL), despre noul Cod administrativ: PSD şi ALDE au destructurat o zonă extrem de sensibilă – funcţia publică

PSD şi ALDE au destructurat o zonă extrem de sensibilă – funcţia publică, a declarat joi deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Astăzi începem dezbaterea uneia dintre legile cele mai importante pentru funcţionarea ţării. Dincolo de toate sistemele, administraţia publică atât centrală cât şi locală este structura de rezistenţă a statului român. După 1989, au fost adoptate succesiv o serie de legi care au modificat administraţia faţă de vechiul sistem socialist-comunist”, a spus Dobre, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe marginea proiectului Codului administrativ.

În opinia sa, proiectul, aşa cum a fost prezentat iniţial, era mult mai bun decât cel care a intrat în dezbaterea parlamentară. Cu toate acestea, Dobre spune că proiectul reprezintă „un pas înainte datorită aportului adus de aleşii locali”.

„Cred că proiectul aşa cum a fost prezentat iniţial era mult mai bun, din păcate, decât cel care intră acum în dezbatere şi aceasta pentru că, pe parcursul dezbaterii înainte de a intra în Senat, în cadrul Comisiei speciale, grupul parlamentar PSD, dar şi colegii din ALDE practic au destructurat o zonă extrem de sensibilă şi importantă a acestui corp, care este funcţia publică. După 25 de ani de eforturi, programe, finanţări importante, Uniunea Europeană, Banca Mondială, practic prin acest Cod desfiinţăm Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Rămân clădirea, directorul şi portarul şi o cutie poştală. Din păcate, această intervenţie brutală a colegilor din coaliţie permite ca prin acest Cod să se politizeze dincolo de un nivel normal şi firesc administraţia”, a argumentat deputatul PNL.

El a adăugat că este necesară o reorganizare teritorială a ţării, dar aceasta nu se poate face decât printr-un consens larg al tuturor forţelor politice.

Potrivit acestuia, noul Cod administrativ va duce la un „haos în administraţie”, ceea ce pare dorinţa „partidului – stat care conduce acum ţara”.