Colegiul Medicilor nu susţine cardul de sănătate şi dosarul electronic

Colegiul Medicilor din România nu susţine cardul de sănătate şi nici dosarul electronic pentru că acestea nu constituie "o prioritate pentru actul medical", a declarat marţi la o dezbatere preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

RomaniaTV.net
25 nov. 2014, 10:39
Colegiul Medicilor nu susţine cardul de sănătate şi dosarul electronic

Potrivit reprezentantului CMR, în lume există doar două ţări care au implementat dosarul electronic iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.

„Cardul împiedică desfăşurarea actului medical şi birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde şi aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susţine cardul şi dosarul electronic. Vom susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS, mai puţin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional’, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Citeşte şi Ai primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Ce trebuie să faci cu el

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că 85% dintre asiguraţi au primit cardurile de sănătate, punctând că au fost distribuite 11,4 milioane de carduri.

„Vă spun cifrele de azi (joi-n.r.) sunt 11,4 milioane de carduri care au ajuns deja prin Poştă la asiguraţi. Asta înseamnă că am ajuns aproape la 85% din numărul de asiguraţi care au primit carduri. Furnizorii încep să aibă şi cititoarele de carduri, au început să îl aibă şi medicii de familie, nu îl au încă toţi, dar până la sfârşitul anului îl vor avea toţi”, a spus Nicolae Bănicioiu, la Adevărul Live, potrivit Agerpres.

El a susţinut că distribuţia a mers mai bine decât se preconizase.

„Adică noi ne aşteptam să ajungem la finalul lunii noiembrie undeva la 80% cu distribuirea de carduri, asta înseamnă că se va termina distribuţia un pic mai devreme decât am preconizat”, a spus Bănicioiu.

CARDUL DE SĂNĂTATE: De când e obligatoriu şi cum îl activezi

Ministrul Sănătăţii a punctat că de la 1 ianuarie 2015 cardul de sănătate va deveni funcţional, iar după trei luni va deveni obligatoriu.

În privinţa dosarului electronic, ministrul a spus că acesta va fi funcţional din 2015 şi va fi extins pentru toţi furnizorii de servicii medicale, inclusiv către laboratoarele de analize medicale.

„În momentul de faţă sunt 3 milioane de dosare iniţializate şi ne pregătim acum cu normele metodologice de funcţionare şi completare a dosarului, adică hotărârea de Guvern care să prevadă aceste norme, ceea ce cred eu că poate intra în Guvern mai devreme de finalul anului”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a mai precizat că în 2015 biletul de trimitere va fi electronic, implementarea lui urmând să fie făcută până în decembrie anul viitor, adăugând că şi concediile medicale vor fi informatizate.