Vom avea parte de o surpriză spectaculoasă pe cer de Crăciun? Ne aflăm în punctul critic, anunţă specialiştii

Cometa ISON va trece joi, 28 noiembrie, extrem de aproape de suprafaţa Soarelui. Cercetătorii nu ştiu, însă, dacă cometa "secolului" va supravieţui acestui moment.

27 nov. 2013, 16:58
Vom avea parte de o surpriză spectaculoasă pe cer de Crăciun? Ne aflăm în punctul critic, anunţă specialiştii

Cometa ISON se va apropia joi la doar 1,1 milioane de kilometri de suprafaţa solară, la ora 20:38, ora României. Deşi este monitorizată de un an, experţii nu pot prezice ce se va întâmpla cu ea atunci.

Miercuri, cometa se deplasa către soare cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră şi, în ciuda căldurii extrem de ridicate, era încă intactă, potrivit spaceweather.com. Imaginile făcute publice de NASA şi de ESA arată că obiectul spaţială încă rezistă.

Cometa ISON, fotografiată de Giancarlo Vignale miercuri, 27 noiembrie

Cometa ISON a intrat miercuri şi în câmpul vizual al sondei spaţiale Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). Intrarea cometei coincide cu o ejecţie coronală de masă (CME) extrem de puternică, iar astronomii se întreabă ce se va întâmpla dacă cometa va fi lovită de o CME. Din fericire, cometa a scăpat de această explozie solară.

„Cometa ISON este o cometă nouă care trece pe lângă soare, proaspăt venită din Norul Oort, iar ultima dată când am văzut aşa ceva a fost…niciodată!„, a declarat astronomul Karl Battams de la Comet ISON Observing Campaign, NASA.

Când cometa secolului va trece prin atmosfera solară pe 28 noiembrie, se va afla în „zona fierbinte” pentru ejecţiile coronale de masă. Dacă va fi lovită de o CME, probabil nu va fi distrusă, apreciază spaceweather.com, însă ar avea un efect dramatic asupra cozii sale fragile.

Cometa ISON a fost descoperită în septembrie 2012 de astronomii amatori ruşi Vitali Nevski şi de Artyom Novichonok.

Citeşte şi Cometa secolului se apropie de noi: Care este traiectoria ei – HARTĂ INTERACTIVĂ