Comisarul european Oettinger se îndoieşte că Brexit-ul va deveni realitate

Comisarul european pentru pentru economia și societatea digitală, germanul Günther Oettinger, a emis dubii cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că 'nu ar paria prea mult în favoarea unui Brexit', transmite AFP.

30 aug. 2016, 10:19
Comisarul european Oettinger se îndoieşte că Brexit-ul va deveni realitate

„Plecăm de la principiul că votul cetățenilor este constrângător politic pentru guvernul britanic’, a declarat comisarul Oettinger, într-un interviu apărut marți în cotidianul Bild.

‘Este însă posibil ca opinia publică să basculeze dacă situația economică se va deteriora în urma Brexit-ului’, a estimat responsabilul european, conform Agerpres.

‘În orice caz, nu aș paria prea mult în favoarea unui Brexit’, a adăugat el, apreciind că, cu cât Marea Britanie va aștepta mai mult înainte de a declanșa procedura de ieșire din Uniunea Europeană, cu atât ‘situația economică și politică va deveni mai nesigură’.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat în mod repetat că nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona — care ar declanșa procedura de ‘divorț’ de UE — mai devreme de sfârșitul anului. Din momentul respectiv, Marea Britanie va avea la dispoziție doi ani pentru a negocia termenii ieșirii sale din Uniune și a părăsi efectiv blocul comunitar.