Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 cere control pe numele procurorului general Augustin Lazăr

Publicat: Vineri, 11 August 2017 15:39 // Actualizat: Vineri, 11 August 2017 15:39 // Sursa: romaniatv.net

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis, vineri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, solicitarea de a controla modul în care Procurorul General Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.

"Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, să iniţieze in extremis exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General şi, (...) în calitate de titular al acţiunii disciplinare, să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcţiei de Procuror General", se menţionează într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax de către preşedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situaţia gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.

Comisia precizează că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituţie şi decizii ale CCR şi că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.

Comisia de anchetă menţionează, de asemenea, în comunicatul citat şi semnat de preşedintele Oana Florea, că în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” aşa cum a stabilit CCR, Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public şi un comunicat de presă în care îşi arogă atribuţii ale CCR, încălcând două decizii ale acestei instituţii.

Comisia de anchetă precizează că Augustin Lazăr, în exercitarea funcţiei de Procuror General, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, precum şi o serie de articole din Constituţie şi decizii ale CCR.

Comisia de anchetă a scrutinului din 2009 a decis, joi, să revină cu solicitarea adresată procurorului general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune la dispoziţie o copie după dosarul alegerilor şi cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.

3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 aug 20:14
Răspunde | Votează email 0 email
cetatean
Vai de capul vostru PARLAMENTUL este voința supremă a POPORULUI ROMÂN indiferent cine sunt parlamentarii săi. Nu te supui PARLAMENTULUI înseamnă că sfidezi STATUL ROMÂN. Asta miroase a TRĂDARE. Iar daca vine de la șefii unor autorități se cheamă ÎNALTĂ TRĂDARE.
11 aug 17:49
Răspunde | Votează email 0 email
??????
Cum ați comenta despre faptul că parlamentari care arată că nu cunosc cu exactitate limitele atribuțiilor pe care le au, regulile referitoare la separația puterilor în stat, vor totuși să contribuie la elaborarea de acte legislative ?
11 aug 16:06
Răspunde | Votează email 0 email
mda
Nu mai controlati nimic, ci aplicati un sutin partea dorsala comunistului!
1
EUR
4.6550
RON
16 Jul
noapte 16 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H