Comisia Europeană îndeamnă România să asigure monitorizarea adecvată a calităţii aerului pe întreg teritoriul său

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în legătură cu deficiențele semnificative în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

14 iun. 2017, 12:27
Comisia Europeană îndeamnă România să asigure monitorizarea adecvată a calităţii aerului pe întreg teritoriul său

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România. Acest prim avertisment include rețeaua de monitorizare a unei game largi de zone și aglomerări, precum și toți principalii poluanți, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon și ozonul, arseniul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice.

O monitorizare adecvată este o cerință fundamentală pentru verificarea conformității cu diferitele standarde ale UE în ceea ce privește calitatea aerului. Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre sa evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți.

CE subliniază că România nu a reușit să creeze o rețea de monitorizare care să respecte standardele și cerințele UE în vederea evaluării eficiente și a îmbunătățirii calității aerului.

Scrisoare de notificare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia având rolul de autoritate de investigare.

Citeşte şi A dat Franţa în judecată pentru că nu mai putea respira atâta poluare