Comisiile reunite ale Parlamentului au votat revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu

Comisiile reunite de buget şi politică economică ale Parlamentului au votat, luni, revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, acesta adresându-le parlamentarilor o scrisoare în care a ameninţat că va contesta în instanţă o eventuală decizie de revocare, potrivit Mediafax.

31 oct. 2016, 12:09
Comisiile reunite ale Parlamentului au votat revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu

Propunerea de revocare a fost votată cu majoritate covârşitoare, fiind înregistrată o singura a abţinere, a deputatului minorităţilor Aurel Vainer. Deputatul PNL Constantin Dascălu nu şi-a exprimat votul. 

Comisiile parlamentare au fost convocate, luni, pentru audierea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, pe tema tarifelor la poliţele RCA. Președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, Mihai Tudose, a anunțat la începerea ședinței, că președintele ASF a transmis parlamentarilor o scrisoare prin care cerea amânarea audierii pentru a pregăti răspunsurile solicitate de parlamentari, potrivit Agerpres. 

ASF este o autoritate administrativa autonoma, independenta si autofinantata, limitele controlului exercitat de Parlament in aceea ce priveste numirea si revocarea conducerii acesteia fiind expres si fara echivoc limitate. Pe cale de consecinta, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibila, atat timp cat acesta continua sa indeplineasca conditiile care au stat la baza numirii sale, precizeaza Misu Negritoiu in scrisoarea adresata Parlamentului.

Succesul ASF ca autoritate de supraveghere a unor piete a caror stabilitate este esentiala in orice economie depinde de asigurarea independentei Autoritatii si a protejarii acesteia de orice perturbari determinate de ciclurile electorale, precum si, in general, de orice alte ingerinte, presiuni politice sau decizii arbitrare. Orice asemenea nedorite ingerinte sunt de natura a afecta negativ reputatia ASF, a crea neincredere in randul actorilor pietelor supravegheate si destabiliza aceste piete, cu potentiale efecte negative pentru intreaga economie. Pe cale de consecinta, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibila, atat timp cat acesta continua sa indeplineasca conditiile care au stat la baza numirii sale, orice hotarare in sens contrar fiind abuziva, facuta in frauda legii si, deci, lovita de nulitate, urmand sa fie desfiintata ca atare de instantele si autoritatile competente„, mai spune seful ASF.

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au aprobat revocarea lui Mişu Negriţoiu din fruntea ASF, după ce, săptămâna trecută, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaţilor a demarat procedura de revocare a acestuia. Raportul adoptat de membrii comisiei urmează să ajungă, cel mai probabil, săptămâna viitoare la vot în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La finalul şedinţei de săptămâna trecută, Mihai Tudose anunţa că vor fi convocate comisia reunită, comisia de Politică Economică şi comisia de Buget-Finanţe, care vor întocmi un raport comun, ce va fi ulterior prezentat în plen, acolo unde se va cere din nou demisia preşedintelui ASF, precizând că această procedură nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni.

Membrii comisiei i-au cerut demisia lui Negriţoiu în contextul nemulţumirilor invocate cu privire la noile tarife la poliţele RCA.