Conflict între preşedinte şi Guvernul de la Chişinău: Militari din Republica Moldova participă la exerciţiile din Ucraina

Publicat: Joi, 07 Septembrie 2017 15:35 // Actualizat: Joi, 07 Septembrie 2017 15:35 // Sursa: romaniatv.net

Un contingent de 57 de militari din Republica Moldova vor participa la exerciţiile multinaţionale din Ucraina, la care vor lua parte şi forţe din 14 state membre NATO, în pofida faptului că Igor Dodon, preşedintele de la Chişinău, a interzis participarea trupelor moldovene la acest eveniment.

Un contingent de militari din Republica Moldova participă la exerciţii multinaţionale în Ucraina, în pofida scandalului legat de acest subiect, între Guvern şi preşedintele Igor Dodon, care este şi comandant suprem al forţelor armate, informează site-ul postului Radio Chişinău.

Preşedintele s-a opus prezenţei Republicii Moldova la aceste aplicaţii prin suspendarea deciziei Guvernului şi a cerut astăzi pedepsirea celor care nu i-au respectat decretul.

Un contingent al Armatei Naţionale din Republica Moldova, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie curent, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017", desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării de la Chişinău.

Participarea militarilor moldoveni la aceste exerciţii a fost în centrul agendei politice de la Chişinău în ultimele zile, după ce Igor Dodon a interzis acest lucru. Totuşi, Executivul s-a întrunit miercuri şi a aprobat detaşarea contingentului de militari prin hotărâre de Guvern.

Igor Dodon a făcut însă uz de o prevedere din Constituţie care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, hotărârea a fost publicată ieri într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon a anunţat în joi dimineaţă că şeful statului a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unităţile militare pentru a verifica prezenţa şi a lua deciziile necesare, inclusiv retrogradarea celor vinovaţi.

Între timp există semne de întrebare în privinţa puterii juridice a decretului semnat de Igor Dodon prin care a suspendat hotărârea Guvernului. Surse din cadrul Curţii Constituţionale au comunicat pentru Radio Chişinău că cel puţin în prima parte a acestei zile instituţia nu a fost sesizată, aşa cum prevede procedura, astfel că hotărârea Guvernului nu poate fi considerată suspendată.

Efectivul moldovenesc la exerciţiile din Ucraina este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi ai Brigăzii 1 „Moldova". La „Rapid Trident 2017" participă aproximativ 2.500 de militari din peste zece ţări, inclusiv mai mai multe state membre NATO.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
exercitiu militar Ucraina guvern Chişinău igor dodon Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6665
RON
25 Jun
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H