Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, condamnat la 4 ani închisoare. Decizia nu e definitivă. Reacţia fostului ministru

Constantin Niță, fostul ministru al Energiei, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

26 mai 2017, 08:41
Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei, condamnat la 4 ani închisoare. Decizia nu e definitivă. Reacţia fostului ministru

UPDATE.  Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, care a fost condamnat vineri de magistraţii instanţei supreme la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spune că se consideră ”total nedreptăţit” şi va face tot posibilul pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

”În urma primei decizii anunţate azi de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul dosarului în care sunt acuzat, declar că mă consider total nedpretăţit şi voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Am parcurs perioada procesului având convingerea că justiţia din România funcţionează şi că îmi va acorda dreptate în faţa încercărilor procurorilor de mă scoate din viaţa publică şi politică. Din păcate, primisem avertizări anterioare că este vorba despre un dosar politic, că sentinţa era de multă vreme stabilită, iar procesul a fost doar o formalitate”, susţine Constantin Niţă într-o declaraţie de presă.

Fostul ministru susţine că întregul dosar se bazează pe ”declaraţiile mincionoase ale unui individ cu multe dosare penale şi numeroase denunţuri la activ, Tiberiu Urdăreanu – un instrument al procurorilor de câţiva ani buni”.

”În afara spuselor acestei persoane că mi-ar fi oferit bani, în 2013, pentru a-i prezenta o autoritate publică, pe Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, nu există alte dovezi, de nicio formă (înregistrări audio/video, martori, extrase de cont etc.) În timpul procesului denunţătorul şi-a schimbat povestea declarând că «nu mai ştie câţi bani mi-a dat, când sau de unde îi avea». Mai mult, procurorii au făcut numeroase presiuni asupra martorilor din dosar, atât a celor de la Braşov, cât şi a primarului Nichita căruia i s-a cerut «să dea un ministru» ca să scape de alte acuzaţii”, afirmă Niţă.

El acuză procurorii că nu s-au străduit să aducă nicio probă concretă, iar din declaraţiile martorilor nu există nicio legătură directă care să justifice acuzaţia de trafic de influenţă care i se aduce.  

”Dacă până acum am înţeles să respect principiul confidenţialităţii şi să am un anumit comportament, cred că, de acum înainte, opinia publică trebuie să fie corect informată şi de aceea voi reveni cu prezentarea informaţiilor din dosar, extrem de subţire, din toate punctele de vedere. În aceste condiţii, declar, încă o dată, că această primă decizie este complet nedreaptă şi nu are niciun fundament juridic. Nu pot să cred că există astfel de hotărâri într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene”, spune Niţă.

Constantin Niţă precizează că a ocupat de trei ori funcţia de ministru şi a fost mulţi ani parlamentar ţi că, în pofida anumitor încercări de a-i denigra imaginea, niciodată nu au existat suspiciuni bazate pe dovezi reale asupra activităţii sale profesionale.

”Încă dinaintea retragerii din viaţa publică, produsă la începutul anului 2016, am primit mai multe informaţii că reprezint unul din «obiectivele» procurorilor şi că depun toate eforturile pentru a-mi găsi o acuzaţie. Înţeleg foarte bine contextul politic din ultimii ani şi încercarea de a scăpa de anumiţi oameni care au avut activitate publică, dar nu voi accepta niciodată să fiu nedreptăţit de un sistem complet subordonat altor interese”, mai afirmă el.

Fostul ministru menţionează că a depus recurs la decizia instanţei supreme. ”Voi continua să-mi demonstrez nevinovăţia cu speranţa că justiţia românească îşi va face datoria. În acelaşi timp, mă voi adresa tuturor instituţiilor internaţionale pentru a-mi face dreptate dacă în România nu mai este posibil acest lucru”, încheie Niţă, transmite News.ro.

Instanța a mai decis confiscarea de la Constantin Niță a sumei de 303.000 lei, fiind menținut sechestrul asigurător.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pedeapsă cu executare pentru Constantin Niţă, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, precum şi confiscarea de la acesta a 303.000 de lei şi 30.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a ajuta firma acestuia să obţină un contract cu Primăria Iaşi.

Suma solicitată nu ar fi fost achitată integral, ci doar două tranşe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, susţin anchetatorii.

„Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”, au mai arătat procurorii.

La termenul din 11 aprilie, când a fost audiat, Constantin Niţă a negat că ar fi luat bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a-şi trafica influenţa, el spunându-le judecătorilor de la instanţa supremă cu „nu are faţă de prost” ca să ajungă să ia o presupusă mită într-un hotel plin de camere de luat vederi şi că patronul UTI Grup l-a „suspectat de prostie” dacă a putut să spună că i-a dat un plic cu bani în hotel.

Citeşte şi: DNA cere condamnarea fostului ministru Constantin Niţă la o pedeapsă cu executare