Controverse privind programul CASA VERDE: Materialele folosite sunt CANCERIGENE

Materialele folosite de Ministerul Mediului la programul naţional Casa Verde ar fi toxice şi cancerigene, susţine Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România, care solicită revizuirea urgentă a programului CASA VERDE şi CASA VERDE PLUS şi a materialelor folosite în proiect.

RomaniaTV.net
02 aug. 2016, 07:32
Controverse privind programul CASA VERDE: Materialele folosite sunt CANCERIGENE

PROGRAMUL CASA VERDE. Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România spune că pentru CASA VERDE şi CASA VERDE PLUS sunt folosite materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sănătate.

Două exemple sunt vata minerală bazaltică şi lâna. Potrivit acestora şi praful de fibre din componenţa vatei este foarte toxic, poate pătrunde în plămâni, provocând grave afecţiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conţine formaldehidă, un cunoscut cancerigen.

PROGRAMUL CASA VERDE. ROMEPS a înaintat oficialitatilor o adresa prin care solicita revizuirea urgenta a programului si promovarea de solutii cu adevarat ecologice în programul privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice.

„Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci cand sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sanatate. Doua exemple concludente sunt vata minerala bazaltica si lana. Pentru prima dintre acestea stim ca exista studii, iar specialistii au avertizat în nenumarate randuri, ca produce daune omului si mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicata si despre praful de fibre din componenta vatei, ce poate patrunde în plamani si ramane retinut în interiorul lor, provocand grave afectiuni respiratorii. Totodata, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor contine formaldehida, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producatorii recomanda un echipament special pentru cei care pun în opera o lucrare cu vata minerala, astfel încat sa se evite inhalarea fibrelor”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

PROGRAMUL CASA VERDE. Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vata minerala au înregistrat valori medii ale Indexului Conventional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spuma. În cadrul testarii vatei a fost detectata o cantitate considerabila de izocianati, care patrund în organism prin caile respiratorii si pot produce afectiuni ca pneumonie chimica cu hemoragie si edem pulmonar, iritatie oculara, nazala si alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.

Asociatia ROMEPS atrage atentia ca si în cazul termoizolatiei cu lana vorbim despre un liant care nu poate fi reutilizat si care poate contine pesticide. În plus, atat la vata minerala bazaltica, dar si la alte materiale ca lana si celuloza, calitatile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrarii apei în aceste materiale.

PROGRAMUL CASA VERDE. „Diferenta dintre polistirenul expandat si celelalte materiale termoizolante este data atat de performanta pe termen lung, cat si de comportamentul acestui material în relatia cu mediul. Produsul contine 98% aer, adica o resursa unica de eficienta energetica, este foarte usor, mii si mii de tone sunt reciclate în fiecare an si se transforma în pardoseli din lemn tare, mobilier de gradina, umerase sau aparate de fotografiat de unica folosinta. Cantitatea de monoxid de carbon emisa este chiar mai mica decat cea a lemnului sau a cartonului, deci avem un produs mai prietenos cu natura decat alte materiale”, a completat presedintele ROMEPS, Florin Hahui.

ROMEPS aminteste ca, potrivit directivei europene 89/106CEE, pe fiecare material de constructie trebuie sa existe marcajul CE care atesta ca produsul a fost evaluat si ca respecta normele europene în materie de siguranta, sanatate si protectie a mediului.

În acest context, reprezentantii asociatiei solicita Ministerului Mediului analizarea cu rigoare si în beneficiul consumatorilor a materialelor propuse în Programul Casa Verde.

PROGRAMUL CASA VERDE. Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuințe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”, lansate în consultare publică.

PROGRAMUL CASA VERDE este unul prin care atât cetățenii cât și autoritățile publice, persoanele juridice pot să acceseze acest suport financiar pentru a-și schimba sistemul de încălzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

PROGRAMUL CASA VERDE. Românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul „primul venit, primul servit”.