Copiii românului din Norvegia luaţi de stat, daţi spre ADOPŢIE. PROTEST la Ambasada Norvegiei din Bucureşti UPDATE

Coşmarul lui Ruth şi Marius Bodnariu, o familie mixtă româno – norvegiană ai cărei copii au fost luaţi în urmă cu o lună din familie de autorităţile norvegiene, continuă. Părinţii au fost anunţaţi că autorităţile novegiene îi vor include într-un program de cunoaştere şi consiliere, dar până atunci vor începe procedurile de adopţie.

19 dec. 2015, 07:16
Copiii românului din Norvegia luaţi de stat, daţi spre ADOPŢIE. PROTEST la Ambasada Norvegiei din Bucureşti UPDATE

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă, că știe și monitorizează familia românului din Norvegia căruia autoritățile i-au luat cei cinci copii.

„Misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară”, au transmis reprezentanții MAE.

Aceștia precizează că „părinții minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri”, iar în România ministerul a informat  „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral”.

„Ambasada României la Oslo urmărește îndeaproape evoluția cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistență consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziții și norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului”, potrivit comunicatului ministerului.

La o lună de când Protecţia Copilului din Norvegia i-a luat din familie pe cei cinci copii ai familie Bodnariu din Norvegia, situaţia părinţilor nu s-a îmbunătăţit deloc. Acestora le este interzis în contiuare să le vadă pe fetele cele mai mari, iar pe cei doi copii mai mici o dată pe săptămână, în timp ce bebeluşul de patru luni poate fi văzut de două ori pe săptămână câte patru ore, scrie adevarul.ro.

Mai mult decât atât, marţi părinţii s-au întâlnit cu autorităţile norvegiene, care le-au spus că vor să îi cunoască şi să îi evalueze, dar nu mai devreme de luna februarie, dar până atunci vor fi iniţiate procedurile prin care copiii să poată fi daţi spre adopţie. Fratele din România al lui Marius Bodnariu a mai spus că autorităţile norvegiene le-au dat voie părinţilor să le cumpere copiiilor cadouri de Crăciun, dar cadourile le vor fi oferite copiilor de asistenţii sociali.

Cazul familiei Bodnariu a provocat şi reacţia unor oficiali români. Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, secretarul Comisiei de Politică Externă din Senat, Ben Oni Ardelean, dar şi deputatul Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării, reclamând abuzurile autorităţilor norvegiene care au intervenit în acest caz. Oficialii români au sesizat diverse organisme diplomatice şi au discutat cazul cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, dar situaţia familiei Bodnariu nu a suferit nicio schimbare în bine.

Sâmbătă, la ora 12.00 este anunţat protest la Ambasada Norvegiei din Bucureşti. Tot sâmbătă, de la ora 12.00 se organizează un protest şi la Ambasada Norvegiei (comună cu cea a Ungariei) de la Chişinău. De asemenea, prietenii familiei Bodnariu din SUA se organizează pentru un potest în faţa Ambasadei Norvegiei de la Washington.