Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor va efectua verificări în Parcul Naţional Semenic

Corpul de Control al ministrului Apelor și Pădurilor (MAP) va efectua controale în Parcul Național Semenic, în vederea verificării unor presupuse nereguli semnalate de vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă.

25 iul. 2017, 10:54
Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor va efectua verificări în Parcul Naţional Semenic

‘Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de declarațiile publice făcute de domnul senator Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului României, prin care se solicită efectuarea unui control asupra unor presupuse nereguli în Parcul Național Semenic. În baza afirmațiilor făcute de un membru al Parlamentului României și considerând că este inacceptabil ca asupra instituțiilor care funcționează în subordinea sau sub autoritatea MAP să planeze suspiciuni de orice natură, ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana Doina Pană, a dispus Corpului de Control al Ministrului să demareze, de urgență, un control în zona menționată’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministerului, începând de marți, 25 iulie 2017, o echipă de specialiști din cadrul MAP va verifica, atât prin controale la fața locului, cât și prin analizarea documentelor existente la instituțiile de regim silvic în a căror zonă de responsabilitate se află Parcul Național Semenic, următoarele aspecte: modul în care s-a realizat respectarea amenajamentului silvic, respectarea prevederilor legale în ceea ce privește punerea în valoare a masei lemnoase, modul în care s-au respectat normele tehnice privind exploatarea masei lemnoase, respectarea legislației în ceea ce privește valorificarea masei lemnoase, respectiv efectuarea lucrărilor de împădurire și întreținere a culturilor.

Ministerul Apelor și Pădurilor menționează faptul că specialiștii din Corpul de Control al ministrului sunt abilități să verifice aspecte ce țin strict de regimul silvic, neavând atribuții legale în a constata veridicitatea altor informații vehiculate în spațiul public de senatorul Mihai Goțiu, ca de exemplu, cauza producerii incendiului.

Raportul de control va fi făcut public imediat după finalizarea acestuia, a precizat ministerul de resort.

Recent, senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat o anchetă a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la incendiile care au avut loc, zilele trecute, în Parcul Național Semenic — Cheile Carașului.

Interpelarea senatorului USR vine după ce, în perioada 7 — 9 iulie, a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri și specialiști în silvicultură și biodiversitate, în Parcurile Naționale Semenic — Cheile Carașului și Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin, se precizează în comunicat. La finalul documentării, Mihai Goțiu a anunțat în mod public că va întocmi un raport pentru colegii din Parlament, cu neregulile și abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative.

Incendiile care au devastat timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Național Semenic — Cheile Carașului s-au produs la doar câteva zile după anunțul făcut de vicepreședintele Senatului și exact într-una din zonele vizitate de către acesta.

În data de 18 iulie 2017, un incendiu a izbucnit în Parcul Național Domogled — Valea Cernei. Focul s-a manifestat pe două piscuri de pe un versant, unde au ars 10 — 12 focare, izolate.

Citeşte şi Ministerul Apelor şi Pădurilor: Încep demersurile pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor nepăzite