Cristian Ghinea: USR va vota pentru cererea DNA în cazul Plumb. Parlamentul nu este Tribunal

USR va vota pentru cererea procurorilor DNA în cazul Rovanei Plumb, a declarat marți, în plen, deputatul Cristian Ghinea, care a adăugat că Parlamentul nu este Tribunal.

17 oct. 2017, 09:44
Cristian Ghinea: USR va vota pentru cererea DNA în cazul Plumb. Parlamentul nu este Tribunal

„Doamna Plumb, ați spus că sunteți nevinovată, poate, dar nu aici se decide. Nu Parlamentul României decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în țara asta. Asta este problema mare a zilei de astăzi. Doamna Plumb, vă faceți un mare deserviciu, pentru că rămâneți cu această fantomă în cariera dumneavoastră, nu veți putea convinge opinia publică de faptul că partidul nu a făcut scut în fața dumneavoastră, astăzi, aici”, a afirmat Ghinea, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților privind solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de încuviințare a efectuării urmăririi penale a Rovanei Plumb.

Deputatul USR a vorbit și despre modul în care social-democratul Eugen Nicolicea a prezentat cazul Rovanei Plumb în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Citeşte şi: Rovana Plumb, în faţa deputaţilor: „Dosarul penal, rezultat al unui abuz”. Plenul votează cererea DNA de începere a urmăririi penale

„Domnule Nicolicea, ne-ați vorbit foarte mult, ieri, în Comisia juridică, a fost o ședință foarte lungă, ne-ați ținut și lecții de geografie, brațul nu e braț, insula nu e insulă, lacul nu e lac. Am intrat pe fondul acestui caz în niște detalii la care nu m-aș fi gândit vreodată că o să intrăm în Parlamentul României, ceea ce nu este ok, pentru că Parlamentul României nu este tribunal. Domnul Nicolicea vrea să ne jucăm de-a Tribunalul, asta a făcut în Comisia juridică, asta vrea să facem astăzi, aici, în plen”, a susținut Ghinea.

Deputatul USR a amintit că Nicolicea s-a referit și la cerința MCV de motivare a hotărârilor adoptate de Camera Deputaților sau Senat, Ghinea subliniind însă că o astfel de motivare nu reprezintă același lucru cu una întocmită de o instanță de judecată.

„Problema este că această cerință a rapoartelor MCV a venit pentru că aveam obișnuința, aveați obișnuința, cei care sunteți mai vechi în Parlament, de a nu motiva aceste voturi, de a nu explica de ce în anumite cazuri apărăm oamenii de Justiție și în alte cazuri nu facem asta. (…) Numai că motivarea unei comisii parlamentare și a plenului nu este același lucru cu motivarea din Tribunal. Motivarea pe care domnul Nicolicea ne-a prezentat-o este o apărare avocățească de Tribunal. Parlamentul nu este Tribunalul în acest caz, haideți să nu ne jucăm de-a Tribunalul. Asta e concluzia. USR reprezintă aici sutele de mii de români care, astă-iarnă, au strigat ‘noaptea ca hoții!’. De aceea, vom vota pentru cererea procurorilor DNA”, a declarat Ghinea.