Rovana Plumb, în faţa deputaţilor: Dosarul penal, rezultat al unui abuz. Adversarii PSD doresc ca noi să nu mai fim la guvernare

Fostul ministru al Fondurilor europene, Rovana Plumb, a declarat, marţi, în plenul Camerei, că dosarul penal în cazul său este rezultatul unui abuz, ea menţionând că adversarii politici ai PSD, folosind instrumente nedemocratice şi abuzive, doresc ca PSD să nu mai fie la guvernare.

RomaniaTV.net
17 oct. 2017, 06:15
Rovana Plumb, în faţa deputaţilor: Dosarul penal, rezultat al unui abuz. Adversarii PSD doresc ca noi să nu mai fim la guvernare

UPDATE. Rovana Plumb, pe numele căreia DNA cere începerea urmăririi penale în Dosarul Belina, s-a apărat în fața colegilor deputați şi a subliniat că se încearcă înlăturarea de la putere coaliția PSD-ALDE.

„Din păcate, sunt nevoită astăzi să vin în fața dumneavoastră pentru a discuta despre un dosar penal, care este rezultatul unui abuz. Chiar dacă ne-am obișnuit că nimic nu este imposibil, ne-am obișnuit că trebuie să luptăm pentru a demonstra că adevărul este mai puternic decât minciuna.

Fac mențiunea expresă că sunt nevinovată. Nu am avut niciodată înțelegeri în afara legii, nu mi s-a solicitat și nu am acordat nimărui sprijin ilicit nimănui, în toată cariera mea. Astăzi, în fața dumneavoastră, vă invederez că s-a comis un abuz, din partea unora care nu înțeleg jocul democratic, nu respectă votul românilor de la alegerile parlamentare și doresc să atace PSD, partidul în jurul căruia pivotează guvernarea.

Dincolo de realitatea ce rezultă din dosarul penal, ne aflăm în fața unui joc periculos al percepției. Știți foarte bine că se încearcă inducerea în eroare cu același scop pe care îl au mereu: demonizarea PSD. Eu vă spun cu toată tăria că noi coaliția PSD-ALDE  vrem să luptăm pentru votul românilor, pentru programul de guvernare. Nimic din ceea ce există la dosarul penal nu vine să mă acuze de vreo faptă penală. În acest dosar, niciunul din cei peste 40 de martori nu au indicat numele Rovanei Plumb, care ar fi încălcat în vreun fel legea.

Am aflat despre acest dosar penal din presă, ca urmare a emiterii comunicatului de către DNA. Acest comunicat este contrazis în totalitate de către actele trimise de către procurori în dosarul de la Parlament.

Activez de peste 20 de ani în politică, am fost și sunt membru doar al PSD și toată activitatea mea am făcut-o cu onestitate, cu cinste. Vă spun astăzi cu aceeași cinste și corectitudine că nu am greșit cu nimic. Este vorba despre două HG care au toate avizele legale, nu s-a încălcat nicio lege.

Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a vă ruga să votați cum vă dictează conștiința.

Votul pe care îl dați astăzi nu este pentru Rovana Plumb, este un vot pentru a pune capăt domniei abuzurilor”, a declarat Rovana Plumb, în plenul Camerei Deputaților.

Comisia juridică a dat aviz negativ cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a Rovanei Plumb în dosarul Belina. S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa. Avizul comisiei este consultativ, decizia va fi luată în plen, prin vot.

Citeşte şi: Comisia juridică a respins cererea DNA de cercetare a Rovanei Plumb. Decizia se ia marţi prin vot în plenul Camerei Deputaţilor UPDATE

Rovana Plumb a declarat luni, după audierile la comisia juridică a Camerei, că le-a subliniat „în mod expres” membrilor Comisiei juridice a Camerei faptul că este nevinovată, referitor la acuzațiile DNA de complicitate la abuz în serviciu, și a reiterat că niciodată nu a încălcat legea.

„În cadrul Comisiei juridice am expus punctul de vedere, împreună cu apărătorul meu, avocat Viorel Mocanu. Am subliniat faptul, în mod expres, că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând foarte clar și foarte ferm că niciodată nu am încălcat legea. În toată activitatea de ministru pe care am desfășurat-o am tratat cu maximă responsabilitate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a precizat Rovana Plumb, după audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Ea a adăugat că în activitatea sa de ministru a respectat legile țării „în spiritul și litera legii”.

„Am subliniat faptul că nu a existat nicio citație, nicio chemare din partea DNA în ceea ce mă privește, că am aflat din presă (…) în cadrul negocierilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană”, a menționat Rovana Plumb.

Aceasta a susținut că în dosar nu există niciun fel de argument care să stea la baza acuzațiilor, arătând că cele două HG-uri date în acest caz „sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie și de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ”.

Întrebată dacă le-a cerut deputaților din comisie să respingă solicitarea DNA, Rovana Plumb a spus: „Colegele și colegii din Comisia juridică știu foarte bine ce au de făcut și sunt convinsă că în spiritul și litera legii vor întocmi raportul”.

Vă reamintim că DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.