Cristian Lazăr, prima reacţie după confuzia de nume din dosarul lui Augustin Lazăr. De ce a clasat dosarul lui Iohannis

La 4 ani de la clasarea unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis, la acel moment primar în Sibiu și candidat la președinția României, soluția dată în cazul președintelui revine în atenția publică, în contextul în care a fost invocată de ministrul Justiției în cererea de revocare a procurorului general. Evoluțiile recente arată că ar fi fost o confuzie de nume, documentul fiind semnat de Cristian Lazăr și nu de Augustin Lazăr.

01 nov. 2018, 08:13
Cristian Lazăr, prima reacţie după confuzia de nume din dosarul lui Augustin Lazăr. De ce a clasat dosarul lui Iohannis

În dosarul în care se făceau cercetări privindu-l pe Klaus Iohannis era vorba despre o sesizare a ANI privind un posibil conflict de interese, investigațiile fiind făcute de procurorul Cristian Lazăr, care la acel moment activa la Parchetul General.

Clasarea invocată de Tudorel Toader în dosarul lui Iohannis îi aparţine altui Lazăr. Replica procurorului general Augustin Lazăr

„Acea solutie de clasare adoptata in dosar respectiv s-a intemeiat pe o ancheta efectiva, deplina, care a constat in audierea mai multor persoane care aveau relevanta in economia cauzei, inclusiv domnul Klaus Iohannis a fost audiat de 2 ori. Solutia adoptata este legala si temeinica si putea fi infirmata atat ca urmare a controlului ierarhic, cat si ca urmare a plângerii formulate de persoanele carora li s-a comunicat solutia. Nu a fost contestată pe nicio cale. Nu este o soluție dată de pe scaun, fără audieri sau fără verificări. S-au parcurs toți pașii legali”, a explicat Cristian Lazăr, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Pe 17 iunie 2013, perioadă în care ministru al justiției era Robert Cazanciuc, iar procuror general Tiberiu Nițu, Cristian Lazăr a fost delegat în funcția de procuror șef adjunct al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică. Ulterior, Robert Cazanciuc l-a propus pentru un mandat de 3 ani în această funcție, însă guvernul Ponta a demisionat. Propunerea de numire a fost însușită de Raluca Prună și avizată de președintele Klaus Iohannis pe 15 decembrie 2015.

Intrebat dacă soluția dispusă în cazul lui Klaus Iohannis are vreo legătură cu mandatul de procuror șef adjunct al SUPC, Cristian Lazăr a spus: „Evident că nu există nicio legătură. Solutia nu a fost niciodata un secret, a fost reflectată in presa chiar dupa ce am comunicat-o, existând informatii despre clasarea acestui dosar si la momentul numirii mele in functie”.

Citeşte şi: Toader insistă că la dosarul lui Lazăr există o decizie de clasare pentru Iohannis, dar tot nu o publică. Ministrul cere acceptul CSM

Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General în cazul lui Cristian Aurel Lazăr. Pe 14 septembrie 2014, procurorul clasase o speţă care-l viza pe şeful statului.

„15 Decembrie 2015
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 15 decembrie a.c., următoarele decrete:

 
 

• Decret numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Aurel Cristian Lazăr, pe o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.