Într-un interviu exclusiv pentru romaniatv.net, profesorul David Khayat, oncolog cu reputație internațională și fost președinte al Institutului Național de Cancer din Franța, atrage atenția asupra dogmatismului politicilor internaționale de control al tutunului. Acesta susține că reducerea riscurilor ar trebui să fie parte esențială a strategiei globale împotriva fumatului.
„Trebuie să înțelegeți: oamenii nu fumează ca să facă cancer, ci pentru că vor nicotină. Nicotina, potrivit FDA și chiar OMS, nu provoacă cancer. De 40 de ani le oferim pacienților noștri plasturi și gume cu nicotină. Nu este periculoasă.”
Khayat critică abordarea actuală a Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC), despre care spune că este „prea ideologică și prea politică” și nu ia în considerare datele științifice actuale privind produsele alternative fără fum.
În opinia profesorului, produsele alternative, cum sunt produsele care încălzesc tutunul fără a-l arde sau pliculețele cu nicotină pentru uz oral, pot fi soluții reale pentru reducerea mortalității asociate fumatului.
„Trebuie să începem să lucrăm pe ceea ce numim THR – reducerea riscurilor asociate tutunului. Alternative care sunt mai puțin dăunătoare. Rezultatele studiilor arată tot mai clar că aceste alternative sunt mai bune decât fumatul clasic.”
Profesorul atrage atenția și asupra lipsei de informare în rândul profesioniștilor din sănătate:
„Am susținut o prelegere acum trei săptămâni, într-o universitate de medicină, în fața a 800 de persoane. Am întrebat «Cine crede că nicotina duce la cancer?». 80% au ridicat mâna. Aceasta este o percepție greșită.”
Această dezinformare duce la respingerea din start a alternativelor fără fum, care sunt percepute greșit ca fiind la fel de periculoase ca fumatul clasic.
Profesorul Khayat consideră că reformarea politicilor globale anti-fumat este esențială dacă vrem să vedem o reducere reală a bolilor și deceselor asociate consumului de tutun.
„ Dacă vrem să schimbăm rezultatul, trebuie să-i ajutăm pe oameni să renunțe. Și pentru asta, avem astăzi aceste alternative.”
Ca exemple pozitive, Khayat menționează Suedia, care a ajuns la o rată de doar 4,9% fumători în rândul bărbaților datorită snus-ului.
„Trebuie să învățăm de la țările care au reușit. Este posibil să eradicăm fumatul tradițional.”
Citeşte şi