Cristian Pomohaci mai are de aşteptat. Decizia de caterisire, amânată de Mitropolia Ardealului UPDATE

Apelul fostului preot Cristian Pomohaci la decizia de caterisire a fost discutat joi de Mitropolia Ardealului, la termenul precedent acesta cerând o amânare, în vederea studierii dosarului de fond. La finalul discuţiei, s-a luat decizia ca rezultatul să fie anunţat peste 10 zile. Surse din domeniu, citate de România TV, afirmă că Pomohaci ar fi renunţat la preoţie.

05 oct. 2017, 03:53
Cristian Pomohaci mai are de aşteptat. Decizia de caterisire, amânată de Mitropolia Ardealului UPDATE

UPDATE Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat joi de la judecata Consistoriului Mitropolitan după 7 ore, evitând presa și pe susținătorii lui, înainte să afle verdictul pronunțat în ceea ce-l privește.

Membrii Consistoriului Mitropolitan încă deliberează, după ce l-au ascultat pe fostul preot. Surse din Mitropolia Ardealului au precizat pentru AGERPRES că decizia Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu poate fi comunicată în cel mult trei zile de la data judecății. Cel mai probabil, în cursul zilei de vineri va fi făcut public verdictul în ceea ce-l privește pe Cristian Pomohaci, au adăugat sursele. Decizia Consistoriului urmează să fie comunicată Sinodului de la Mitropolia Ardealului și apoi va fi făcută publică.

Dacă nu va fi primit înapoi în preoție, Cristian Pomohaci mai are o cale de atac la București.

Fostul preot a venit la judecată salutând jurnaliștii și răspunzând tuturor întrebărilor cu „mulțumesc”. La ieșire, Pomohaci a evitat presa și a ieșit din curtea clădirii într-o mașină care a venit să-l ia.

UPDATE Decizia în cazul Pomohaci se amână cu 10 zile, anunţă România TV, însă surse din domeniu afirmă că Pomohaci ar fi renunţat la preoţie.

UPDATE Cristian Pomohaci a ajuns la Arhiepiscopia Sibiului, unde era aşteptat de o mulţime de admiratori, dar şi de ziarişti.

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au refuzat, în 19 septembrie, să facă declaraţii presei care a fost prezentă în faţa clădirii pentru recursul fostului preot Cristian Pomohaci şi au transmis, printr-un comunicat de presă, că acesta a cerut o amânare.

„Fostul preot s-a prezentat în faţa membrilor Consistoriului Mitropolitan, solicitând, în scris, acordarea unui nou termen de judecată în vederea studierii dosarului de apel. Luând act de solicitarea apelantului şi respectând dreptul la apărare al acestuia, Consistoriul Mitropolitan a acordat un nou termen de judecată, pentru ziua de 5 octombrie 2017”, se arată în comunicat.

Cristian Pomohaci, primele declaraţii după ce s-a zvonit că s-a sinucis: Copiii lui Dumnezeu nu se gândesc niciodată la aşa ceva

Oficialii Mitropoliei Ardealului nu au precizat de ce şedinţa a durat două ore şi jumătate dacă s-a solicitat amânarea, nici ce a făcut Cristian Pomohaci în cele patru ore şi jumătate cât s-a aflat în sediul instituţiei.

La plecarea de la mitropolie, Pomohaci a fost aplaudat de aproximativ 150 de susţinători care au îmbrâncit şi chiar agresat jurnaliştii prezenţi în faţa clădirii.

În cazul în care va fi nemulţumit de soluţia dată de Mitropolie, fostul preot poate depune contestaţie la Patriarhie.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit în 28 iulie de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit.

În 23 august, Mitropolia Ardealului a anunţat că apelul „întruneşte condiţiile de admisibilitate”.

Cristian Pomohaci, ce este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.