CRIZA DIN GRECIA. FMI: Tsipras a gestionat INEFICIENT sistemul economico-financiar al ţării

FMI a realizat un raport pe tema crizei din Grecia, iar potrivit rezultatelor acestuia premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras şi guvernul pe care îl conduce a gestionat "ineficient" sistemul economic şi financiar al ţării.

RomaniaTV.net
02 iul. 2015, 20:28
CRIZA DIN GRECIA. FMI: Tsipras a gestionat INEFICIENT sistemul economico-financiar al ţării

Fondul Monetar Internaţional apreciază că situaţia în Grecia s-a deteriorat simţitor în ultimele luni, după începerea mandatului lui Alexis Tsipras. Potrivit specialiştilor FMI, economia Greciei, care se afla într-un punct în care datoriile ţării puteau fi achitate, s-a prăbuşit treptat.

„În ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de îmbunătăţire a stării economiei şi a încetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget”, se arată în raportul FMI, în care se precizează că Grecia se află într-un „gol financiar”.

„Aceste noi necesităţi financiare ale Greciei, care se adaugă celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Dacă programul de asistenţă financiară ar fi fost implementat aşa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de eşalonări ale datoriilor”, subliniază FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Ţara a intrat în incapacitate tehnică de plată, fapt ce nu constituie o premieră. Dacă în 2012 a fost nevoie de restructurarea unei datorii suverane de 124 de miliarde de euro, fapt reuşit cu ajutorul creditorilor europeni, aucm lucrurile sunt mult mai grave, mai ales că şansele pentru o intervenţie salvatoare tind la zero.

Grecia are nevoie de o restructurare a datoriei în valoare de 50 de miliarde de euro, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondulului Monetar Internaţional.

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.