CRIZA DIN GRECIA. Germania ar fi propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro UPDATE

Germania ia în calcul o ieșire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani dacă Atena nu-și va ameliora propunerile de reforme, chiar dacă subiectul nu a fost abordat sâmbătă la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, relatează AFP, care citează o sursă europeană, și cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de DPA.
Filip Stan
11 iul. 2015, 18:20
CRIZA DIN GRECIA. Germania ar fi propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro UPDATE

Miniştrii Finanţelor din zona euro participă la o reuniune, la Bruxelles, în care analizează propunerile economice ale Guvernului grec, care speră că-i vor deschide calea către un al treilea plan de salvare a ţării de la faliment. 

Ministerul german al Finanţelor ar fi propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, însă Guvernul grec a dezminţit.

UPDATE 00.30 Miniştrii Finanţelor din zona euro lucrează la o declaraţie comună prin care îndeamnă Grecia să înceapă implementarea reformelor promise cât mai curând posibil, pentru a recâştiga încredere, afirmă surse de la Bruxelles, relatează DPA în pagina electronică. 

UPDATE 10.30 Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, urmând să se întâlnească din nou duminică, sub presiunea timpului. „Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)”, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri „foarte dure”, în opinia unor diplomaţi, relatează DPA în pagina electronică.

UPDATE 00.25 Ministrul finlandez de finanțe, Alexander Stubb, a fost somat sâmbătă de parlamentul țării sale să negocieze o ieșire a Greciei din zona euro, a informat sâmbătă postul național de televiziune Yle, relatează Agerpres.

UPDATE 23.01 Lucrările se prelungesc mai mult decât s-a estimat. Potrivit mai multor jurnalişti aflaţi la faţa locului s-a produs un blocaj la masa negocierilor, din cauza Finlandei, care refuză să mai susţină Grecia.

UPDATE 21.45 Theodoros Mihopoulos, şeful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, neagă într-un mesaj postat pe Twitter informaţia privind propunerea de ieşire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de 5 ani.

_____________________________________________________________________________

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani, potrivit unor surse aproapiate discutiilor, citate de cotidianul The Telegraph. Oficialul german ar fi propus ca Grecia sa primeasca ajutoare umanitare in perioada de 5 ani in care ar urma sa iasa temporar din zona euro.

Există două alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un ‘Grexit’ temporar„, a declarat această sursă pentru AFP, citând un document pregătitor german în circulație, dar care nu a fost distribuit sâmbătă la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro. Potrivit FAZ, acest document a fost însă trimis altor țări din zona euro sâmbătă.

Un oficial al guvernului grec citat de Reuters a confirmat că ministrul de finanțe german Wolfgang Schauble nu a ridicat în cadrul reuniunii Eurogrupului chestiunea suspendării temporare a Greciei din zona euro.

Ministrul german de finanțe a refuzat să comenteze informația.

Citeşte şi Varoufakis, afirmaţii şocante: Germania nu-i va cruţa pe greci de durere, are interes să distrugă Grecia

Documentul de o pagină scurs în media germană notează că din propunerile de reformă ale Atenei pentru a obține un nou program de ajutor lipsesc „măsuri sectoriale vitale pentru modernizarea țării, susținerea creșterii economice și dezvoltarea sustenabilă pe termen lung”, scrie ziarul.

Acesta ar fi motivul pentru care propunerile grecilor nu pot reprezenta baza pentru un nou împrumut pe trei ani, adaugă FAZ, citând acest document.

Citeşte şi Putin dă vina pe UE pentru criza din Grecia. Ce spune preşedintele Rusiei

În viziunea Ministerului de Finanțe german nu ar rămâne decât două căi de urmat. Prima dintre ele ar fi ca Grecia să-și îmbunătățească propunerile rapid și cuprinzător, cu sprijinul deplin al parlamentului grec.

Ministerul sugerează că Grecia ar trebui să transfere 50 de miliarde de euro în bunuri într-un fond care să le valorifice și să diminueze datoria țării, mai scrie FAZ.

O a doua opțiune ar fi negocierea cu Atena a unui „time-out”, adică a unei „pauze”. Această alternativă prevede ca Grecia să părăsească zona euro timp de cinci ani și restructurarea datoriei sale. Țara ar continua să rămână în UE și ar beneficia de „sprijin umanitar, tehnic și de susținere a creșterii”, mai scrie FAZ.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Jador a transmis că Oana Ciocan este însărcinată: „Abia aștept să fim trei!”
Fanatik.ro
Leguma banală pe care trebuie să o ai la masă. Crește peste tot, dar românii nu prea o includ în meniu. Se feresc de ea, deși e ieftină și se gătește în multe feluri. Face minuni pentru glicemie
Capital.ro
A MURIT chiar astăzi, 8 iunie. Zi de doliu pentru TOATĂ LUMEA presei
Playtech.ro
Acești români, venituri mai mici de la 1 iulie! Riscă să își piardă tichetele
DailyBusiness
Mare atenție când vă alimentați mașinile! Riscați să fiți păcăliți!
Adevarul
Planul Germaniei în caz de război cu Rusia. Populaţia, îndemnată să îşi amenajeze adăposturi în locuinţele proprii
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Kate Middleton, gest emoționant, în ciuda cancerului. Ce a făcut viitoarea regină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în ziua nunții! Ce i-a scris Ibrahim? A reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată
Cancan.ro
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel mare
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne convoci la această prematură reuniune de clasă”
Capital.ro
SCANDAL monstru în TRANSILVANIA. Se întâmplă chiar înainte de alegeri: Pur şi simplu minte
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Vieți curmate mult prea devreme. Bianca și Patrizia, tinerele care au sfârșit îmbrățișate în apele unui râu din Italia, conduse pe ultimul drum
substantial.ro
Jurnalistul Michael Mosley, dispărut pe insula Symi. Căutările continuă neîncetat
MediaFlux
DOLIU în ROMÂNIA! A murit un mare ROMÂN
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'