CRIZA IMIGRANŢILOR. Femeile şi copiii refugiaţi, victime ale abuzurilor sexuale

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați denunță violențele sexuale asupra femeilor și copiilor refugiaţi care fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, dar cad pradă abuzurilor în ţările de tranzit.

23 oct. 2015, 13:55
CRIZA IMIGRANŢILOR. Femeile şi copiii refugiaţi, victime ale abuzurilor sexuale

Femei și copii, pe drumul de exil spre Europa, cad victime violențelor sexuale, a denunțat vineri, la Geneva, Melissa Fleming, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citând „mărturii demne de încredere”.

Astfel de mărturii, a declarat ea, „s-au înmulțit în ultimul timp, iar noi suntem pe cale de a ancheta amploarea violențelor”.

UNHCR a decis totuși „să tragă deja semnalul de alarmă și să facă presiune asupra tuturor țărilor vizate pentru a lupta împotriva acestor violențe”, a adăugat ea.

Femeile și copiii reprezintă circa o treime dintre sutele de mii de imigranți care vin de luni de zile în Europa, fugind de conflictele din Siria, Irak sau Afganistan.

Melissa Fleming a mai spus că violențele ar fi avut loc în special la Lesbos, o insulă elenă copleșită de afluxul masiv de refugiați proveniți din Turcia. „Oamenii dorm în parcuri, stau la cozi ore întregi și se află în situații extrem de vulnerabile”, a indicat ea.

„Copii care călătoresc singuri ajung să nu mai aibă bani și îi plătesc pe traficanți făcându-le favoruri sexuale”, a adăugat ea, pe baza unor mărturii.

Ea a vorbit de asemenea despre existența unor cazuri în care unele femei au acceptat relații sexuale, fără a obține însă de la traficanți posibilitatea de a urca la bordul unei ambarcațiuni și a se îndrepta spre Europa.

Aceste femei și acești copii, a mai spus ea, sunt victime ale ‘bandelor criminale’, care „exploatează toate persoanele aflate în situație”. Aceste acte de violență sexuală „apar în toate țările traversate de imigranți în Europa”, a mai precizat Melissa Fleming.

Zeci de mii de refugiaţi au ajuns în Grecia în ultimele cinci zile

Aproximativ 48.000 de imigranți și refugiați au sosit în decurs de cinci zile în Grecia. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), este vorba despre un număr record de refugiaţi, care poate fi pus pe seama intensificării loviturilor aeriene ruse și a luptele din jurul orașului sirian Alep, care au contribuit la ”dinamica deplasării” oamenilor.

”În pofida deteriorării condițiilor meteorologice, aproximativ 48.000 de imigranți și refugiați au traversat marea către insulele grecești provenind din Turcia, respectiv circa 9.600 de persoane zilnic în cursul ultimelor cinci zile”, a indicat OIM.

Insula Lesbos continuă să primească cei mai mulți refugiați și imigranți, 27.276 în ultimele cinci zile, iar 9.750 au debarcat în insula Chios.

Conform OIM, ultimul val de persoane sosite în Grecia este cel mai mare în decurs de o săptămână până acum, ridicând la 681.000 numărul imigranților sosiți pe Marea Mediterană până în prezent în Europa.