CRIZA IMIGRANŢILOR. OFERTĂ NEAŞTEPTATĂ: Elveţia vrea să ia şi ea o cotă de refugiaţi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Elveția este pregătită să accepte o cotă a imigrației în conformitate cu planul prezentat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în condițiile în care UE va accepta cotele obligatorii, a declarat președinta Elveției, Simonetta Sommaruga, relatează Reuters.

15 sept. 2015, 15:43
CRIZA IMIGRANŢILOR. OFERTĂ NEAŞTEPTATĂ: Elveţia vrea să ia şi ea o cotă de refugiaţi

‘Numai un sistem de repartizare a refugiaților poate funcționa în situații atât de imprevizibile’, a declarat Sommaruga, în cadrul unei conferințe de presă, cu prilejul unei vizite de două zile în Slovenia.

‘Toate statele ar trebui să respecte obligațiile prevăzute de Convenția de la Dublin și dacă UE va respecta sistemul Dublin, atunci Elveția va face la fel’, a adăugat ea. Sistemul Dublin stabilește regulile pentru acceptarea cererilor de azil.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Merkel respinge ameninţările cu sancţiuni contra ţărilor care refuză cotele obligatorii

La rândul său, președintele sloven Borut Pahor și-a exprimat de asemenea sprijinul pentru sistemul de cote și a afirmat că criza imigranților se poate dovedi a fi o provocare mai mare pentru UE decât criza financiară globală ce a început în 2008.

‘Avem nevoie de o politică europeană comună pe problema imigrației. Dacă aceasta nu se realizează în scurt timp, ar putea prezenta un pericol pentru existența UE’, a afirmat Pahor.

Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen de liberă circulație.