Croaţii sunt cam chiulangii: Câţi îşi iau concediu medical şi cât de lungi sunt aceste concedii

O serie de verificări neanunţate asupra concediilor medicale în 2012, control efectuat de Agenţia croată de asigurări medicale (HZZO), au dezvăluit faptul că fiecare a patra persoană asigurată a avut concediu medical mai mult timp decât era necesar, relatează Hina.

RomaniaTV.net
22 aug. 2013, 16:22
Croaţii sunt cam chiulangii: Câţi îşi iau concediu medical şi cât de lungi sunt aceste concedii

Motivele pentru acordarea concediului medical au fost justificate, dar durata acestuia la fiecare al patrulea caz pare nejustificată. Angajatorii croaţi plătesc, potrivit legii, circa 14 milioane de zile de concediu medical.

Aproximativ 45.000 de croaţi sunt în concediu medical zilnic şi procentajul din concediul medical legal plătit raportat la PIB-ul pe cap de locuitor este considerabil mai mare în Croaţia decât în majoritatea celorlalte state membre UE, informează Agerpres.

Cele mai frecvente motive pentru concediu medical sunt infecţiile virale, în timp ce motivele citate pentru un concediu medical mai îndelungat sunt afecţiuni legate de sistemul muscular şi osos, boli mintale şi boli ale aparatului cardiovascular, precum şi accidente la locul de muncă.

Câteva mii de verificări au fost efectuate la cererea angajatorilor în anul 2012 şi agenţia a lansat la rândul ei două operaţiuni de verificare la scară naţională.

HZZO a anunţat că planul de a introduce noi metode de control privind absenţa de la locul de muncă din motive medicale este susţinut de angajatori, interesaţi să coopereze cu agenţia pentru a limita cazurile acordării de concediu medical în mod nejustificat.