CSM a suspendat cercetările în cazul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu până la o pronunţare a Parchetului General

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri acţiunile disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorilor Mircea Negulescu şi Alfred Savu.

27 iun. 2018, 03:16
CSM a suspendat cercetările în cazul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu până la o pronunţare a Parchetului General

UPDATE: Cercetarea disciplinară a fostului șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a fost suspendată până la soluționarea dosarului aflat pe rolul Parchetului General, în care acesta este cercetat. Vizați de cercetarea Secției pentru Procurori în materie disciplinară sunt și procurorii Alfred Savu și Mircea Negulescu, pe numele lor fiind depuse la parchet mai multe plângeri. Având în vedere că obiectul cercetării disciplinare este cel vizat în plângerile penale existente la Parchetul General, Secția pentru Procurori a suspendat verificările până la soluționarea acestora.

Pe 5 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Lucian Gabriel Onea, procuror-şef la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abatere disciplinară prevăzută de articolului 99 litera t) teza 1 din Legea 303/2004.

„În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării, deşi cunoştea că acestea au fost depuse, conform unei înţelegeri prealabile, de o altă persoană”, preciza sursa citată.

În cazul lui Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcţie, şi al lui Alfred Virgiliu Savu, procuror la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inspectorii judiciari arătau că sunt cercetaţi pentru nerespectarea secretului deliberării sau al confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

„S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi şi a conţinutului probatoriului”, menţiona sursa citată.