Culmea ironiei: Rusia acuză Ucraina că tergiversează aplicarea Acordurilor de Pace

Rusia a acuzat joi Ucraina că tergiversează implementarea acordului de pace de luna trecută, citând multe domenii în care consideră că Kievul nu își respectă obligațiile, relatează Associated Press, citată de Agerpres. 

13 mart. 2015, 07:21
Culmea ironiei: Rusia acuză Ucraina că tergiversează aplicarea Acordurilor de Pace

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru AP că Ucraina nu își respectă promisiunea de a declara o amnistie pentru combatanți și pregăti alegeri locale în est. El a acuzat de asemenea autoritățile ucrainene că sunt reticente în restabilirea serviciilor financiare și sociale în est.
„Din păcate, asistăm la un refuz”, a declarat Peskov pentru AP. „Și suntem preocupați de acest lucru”.

Peskov a spus că în timp ce ostilitățile din estul Ucrainei s-au redus datorită acordului de pace din 12 februarie, separatiștii proruși și guvernul ucrainean încă dau vina unii pe alții pentru retragerea lentă și incompletă a armamentului greu. El a adăugat: „Ne așteptăm ca ambele părți în conflict să-și îndeplinească obligațiile și să retragă complet și în timp util întregul armament greu”.

Citeşte şi Rusia avertizează din nou: Ţările NATO nu ar trebui să dea arme letale Ucrainei

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre trupele guvernamentale și rebeli de la izbucnirea insurgenței proruse în estul Ucrainei în aprilie, în urma anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Ucraina și Occidentul acuză Rusia de alimentarea rebeliunii cu trupe și arme, acuzații respinse de Moscova.

Potrivit acordului de pace semnat la Minsk, Ucraina poate restabili controlul deplin asupra frontierei sale cu Rusia abia după ce parlamentul ucrainean efectuează o reformă constituțională acordând puteri largi regiunilor rebele.

În conformitate cu acordul de pace, armele grele trebuie retrase la o distanță între 25 și 70 km de linia frontului, în funcție de calibrul lor. Guvernul ucrainean și rebelii se acuză reciproc de întârzierea retragerii armamentului.