Cum au crescut salariile în România în ultimul an: câştigurile din sănătate, plus 36%

Salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut la valoarea de 2.366 de lei net în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 13,4% faţă de perioada similară a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

14 iun. 2017, 03:19
Cum au crescut salariile în România în ultimul an: câştigurile din sănătate, plus 36%

Criza de personal, creşterea salariului minim şi majo­rările salariale din sectorul bugetar sunt prin­tre principalii factori care au condus la ma­jo­rarea semnificativă a salariilor an­ga­jaţilor din ultimul an, informează ZF.

Angajaţii din sănătate şi asistenţă so­cială au beneficiat de cele mai mari creş­teri de salarii în ultimul an, de 36% faţă de aprilie 2016, ajungând la un nivel me­diu de 2.688 de lei net pe lună, cu 13% peste nivelul salariului mediu la nivel naţional în aprilie 2017. Spre comparaţie, în aprilie 2016 angajaţii din sănătate câştigau cu 5,5% mai puţin faţă de nivelul salariului mediu la nivel naţional.

„Salariul mediu din sănătate a crescut mult în ultimul an, dar a pornit de la un nivel foarte scă­­zut, de sub 2.000 de lei net pe lună anul tre­cut, o medie salarială rar întâlnită într-o com­pa­nie privată. A avut loc o aliniere, târzie, la tot ce în­seamnă preţuri şi nivelul salarial din piaţa mun­cii în acest sector. Nu ştiu în ce măsură aceas­tă aliniere a ţinut cont de criterii de perfor­manţă şi de productivitate, care trebuie evaluate atunci când se fac majorări salariale sem­nificative“, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner al Consulteam.

IT-ul este sectorul în care angajaţii au obţinut cele mai mari salarii în aprilie, de aproape 6.000 de lei net, în timp ce angajaţii din hoteluri şi restaurante au primit cele mai mici salarii, de numai 1.395 de lei net.

Pe locul doi în topul celor mai mari creşteri salariale din ultimul an se află domeniul „activităţi de spectacole, culturale şi recreative“, unde salariile au crescut cu 33% în ultimul an (până la o medie de 2.070 de lei net în aprilie), creşterea fiind mare deoarece a pornit de la o bază foarte scăzută.

Alfă mai multe pe ZF