Cum procedezi în caz de accident. Când se completează CONSTATAREA AMIABILĂ şi în cât timp trebuie să te programezi la centrul de daune

Oricine poate avea parte la un moment dat de un accident rutier uşor, important este să nu te pierzi cu firea şi să ştii ce trebuie să faci. Primul pas ar fi să ai tot timpul în maşină un formular de CONSTATARE AMIABILĂ.

RomaniaTV.net
05 iun. 2017, 07:53
Cum procedezi în caz de accident. Când se completează CONSTATAREA AMIABILĂ şi în cât timp trebuie să te programezi la centrul de daune

CONSTATAREA AMIABILĂ are un rol foarte important în caz de accident rutier deaorece te scuteşte de un drum la poliţie. Atenţie însă, formularul se poate completa doar în momentul în care ambii şoferi implicaţi în accident au poliţe RCA valabile. De asemenea, o altă condiţie este ca în urma evenimentului să nu fi rezultat nicio victimă. 

Dacă cei doi conducători auto se înţeleg asupra vinovăţiei, se completează CONSTATAREA AMIABILĂ conform indicaţiilor de pe formular. Trebuie completate toate câmpurile şi trebuie aleasă una dintre situaţiile prevăzute pe coloana centrală. În lipsa încadrării într-una dintre situaţiile specificate, CONSTATAREA AMIABILĂ nu va fi recunosctă ca valabilă de către asigurator. Este, de asemenea, foarte important ca vina să aparţină unuia dintre conducătorii auto, altfel actul nu se poate încheia. 

Este indicat să se completeze CONSTATAREA AMIABILĂ pe loc, pentru a nu avea parte de surprize. De asemenea, este bine să se facă fotografii maşinilor implicate în accident. Ca măsuri de precauţie, trebuie să se facă copie după Cartea Verde, talonul maşinii, permisul şi cartea de indentitate a şoferilor implicaţi şi nu în ultimul rând să se ia numărul de telefon. 

CITEŞTE ŞI LEGEA RCA trece de Parlament: Asiguraţii pot fi despăgubiţi, indiferent de service-ul unde merg

După ce s-a completat CONSTATAREA AMIABILĂ, şoferul păgubit face o programare în cel mult două zile la un centru de daune al asiguratorului care i-a emis RCA-ul şoferului vinovat. Potrivit noii legi RCA, asiguraţii vor fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. La constatarea de la asigurator se vor completa cereri de daună în detaliu de către cei doi şoferi, pentru dinamica mişcării fiind necesară şi prezenţa şoferului vinovat, împreună cu automobilul implicat. Procedurile sunt mai lungi pentru cel păgubit şi implică deschiderea unui dosar de daună.

În cazul în care cei doi şoferi nu se pun de acord asupra vinovăţiei, în termen de 24 de ore trebuie să se prezinte la Biroul de Accidente Uşoare care are program non-stop. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile. 

În toate aceste proceduri care trebuiesc urmate în cazul unui accident rutier, un rol foarte important il joacă asigurarea RCA. De aceea, este bine de ştiut ce modificări majore aduce noua lege RCA, care a fost adoptată de deputaţi săptămâna trecută. 

Potrivit noii legi a RCA, Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună. Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina.

De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.

CITEŞTE ŞI Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: Noua lege RCA oferă posibilitatea victimelor să aleagă modul în care sunt despăgubite