Cum să economisim carburant. Ce verificări trebuie să facem autoturismului şi cum trebuie să conducem

In zilele de astazi pretul la carburant este mai instabil ca niciodata, se afla in continua crestere iar pentru soferi, carburantul a ajuns sa fie mai valoros ca aurul. Cu totii dorim sa economisim carburant, fie ca este pentru o cauza nobila precum reducerea poluarii si salvarea planetei sau pentru o cauza personala, cum ar fi propriul buzunar sau portofel. Astazi vom discuta despre cum putem economisi carburant avand grija de propriul autoturism.

25 iun. 2017, 07:55

– Verificati uleiul de motor cu regularitate si schimbati-l atunci cand este necesar, si de asemenea schimbati la timp si uleiul de transmisie, uleiul de la pompa de servodirectie, lichidul de frana si toate celalalte fluide necesare functionarii corespunzatoare a unui autoturism, scrie autozvon.ro. Folositi mereu uleiuri si lichide de calitate buna pentru a va asigura de buna functionare a motorului vostru. Cu cat motorul merge mai usor, frecarea este redusa iar pierdeile suplimentare de carburant sunt minimizate.

Citeşte şi Moduri să economiseşti apa în gospodărie. Cele mai eficiente soluţii

– Vizitati cu regularitate un mecanic auto pentru o inspectie detaliata, mai ales daca observati o crestere semnificativa a consumului de carburant.

– Bujiile sunt foarte importante in functionarea corecta a motorului. Daca acestea sunt curate, motorul functioneaza la valori optime. Daca bujiile sunt defecte, carburantul nu este ars in mod corespunzator. De aici si o crestere de consum.

– Verificati cu regularitate presiunea pneurilor. Pneurile dezumflate duc la un consum de carburant cu cel putin cinci procente mai mare.

– Nu accelerati brusc inainte de schimbarea vitezelor. Acest comportament duce atat la cresterea consumului de carburant cat si la uzarea prematura a motoarelor moderne.

– Multi soferi au raul obicei de a conduce tinand mereu picioarul sprijinit de pedala de ambreiaj. Acest lucru poate duce la uzarea ambreiajului si la pierderea eficientei acestuia.

– Daca sunteti intr-o coloana care stationeaza si credeti ca veti sta pe loc mai mult de 30 de secunde, opriti motorul. Acest lucru va ajuta sa salvati mai bine de zece procente de carburant decat atunci cand circulati bara la bara cu motorul pornit.

– Intelegem faptul ca vara temperaturile sunt greu de suportat, dar va recomandam sa nu folositi aerul conditionat la viteze reduse. Spunem acest lucru deoarece aerul conditionat consuma mult din puterea motorului si foarte mult carburant. La viteze mici se recomanda sa deschideti geamul, iar la viteze mari sa folositi aerul conditionat.

Citeşte şi Cum îţi strici maşina fără să ştii. Greşeli pe care le faci frecvent şi pe care ar trebui să le eviţi

– Atentie la maniera de condus. In functie de capacitatea motorului vostru, schimbati treptele de viteza la timpul potrivit. Nu mergeti prea turat dar nu mergeti nici cu viteze mici intr-o treapta de viteza superioara. In general, mentinerea turatiei intre 1500 si 2200 este o metoda foarte buna de a avea un consum de carburant optim.

– Fiti preventivi. Daca va apropiati de o coloana sau de un semafor, lasati masina sa ruleze. Nu accelerati ca mai apoi sa fiti nevoiti sa franati brusc. Trebuie sa folositi atat schimbatorul de viteze cat si franele planuind totul din timp.

– La drum lung incercati sa mentineti viteza constanta. Daca exista posibilitatea, incercati sa va instalati un sistem de pilot automat.