Cum să-ţi îngrijeşti picioarele ca să previi varicele

Circa 30% din femei suferă de picioare grele, edeme, varice. De aceea, picioarele tale cer atenţie zi de zi şi la orice vârstă. Pentru că tot e vară, ai putea începe să le îngrijeşti aşa cum merită. Uite ce să faci ca să previi varicele.

18 aug. 2017, 08:05
Cum să-ţi îngrijeşti picioarele ca să previi varicele

Varicele sunt vene mărite, de culoare roșie sau albastru-violet. Ele pot apărea ca fiind răsucite sau bombate, la suprafața pielii, în special în zona din spatele genunchilor, pe glezne, dar și pe coapse. Odată cu creșterea în vârstă, venele își pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta și de a permite sângelui să circule în sens unidirecțional scade din ce în ce mai mult. Astfel, venele se dilată, se umflă și se inflamează, formând varicele.

Femeile care suferă de varice trebuie să renunțe la încălțămintea cu toc, 5 cm fiind limita maximă a înălțimii tocurilor pe care o recomandă medicii. În cazul în care au existat în familie cazuri de tromboflebite, este posibil ca și copiii să sufere de această boală.

Cum se formează venele varicoase?

Atunci când sângele nu curge constant prin vene se formează venele varicoase. Astfel, pot stagna în vene cantități importante de sânge, fapt ce determină lărgirea acestora.

Dacă o persoană dezvoltă vene varicoase sunt șanse mari ca acestea să apară la nivelul extremităților inferioare.

Factorii care duc la formarea varicelor:

Înaintarea în vârstă

Un factor important care duce la formarea varicelor este înaintarea în vârstă. Odată ce îmbătrânești, venele devin mai fragile și nu mai funcționează cum trebuie.

Moștenirea genetică

Ai toate șansele să moștenești și tu această problemă dacă ai în familie rude ce au suferit de varice.

Schimbările hormonale

Varicele apar mai ales în timpul pubertății, a sarcinii și a menopauzei.

Sfaturi ca să previi apariția varicelor

Menține sănătatea sistemului cardiovascular prin exerciții fizice regulate, dar și printr-o dietă potrivită.

Mersul pe jos, ciclismul și înotul sunt sporturi recomandate pentru reducerea presiunii de la nivelul venelor. Ridică picioarele mai sus de nivelul inimii ori de câte ori ai posibilitatea.

Mănâncă mai des alimente bogate în vitamina C – esențială pentru construirea și protejarea vaselor mari de sânge care pot duce la formarea venelor varicoase. Acerola este o sursă excelentă de vitamina C. De asemenea, alege la gustări afine, cireșe și struguri roșii,deoarece conțin antioxidanți numiți antocianine, care îmbunătățesc calitatea venelor. O ceașcă pe zi cu aceste fructe te ferește de formarea varicelor.

Adaugă în meniu legume, usturoi, ghimbir și ceapă. Acționează asupra unei proteine care se numește fibrină și care duce la coagularea sângelui.

Încearcă să menții o bună postură a corpului. Ajută la scăderea presiunii asupra venelor și la circulația normală a sângelui.

Ai grijă la greutatea ta! Dacă te îngrași, întreg sistemul tău circulator va funcționa mai greu, ceea ce va duce la o presiune mai mare asupra venelor picioarelor.

Evită tocurile înalte. Acestea pun un stres suplimentar pe picioarele tale, favorizând contractarea venelor.

Cum să faci baie ca să previi varicele

Răsfaţă-te seara cu o baie caldă, cu apă care atinge temperatura de 33°C, dar închei-o cu un duş rece (la temperatura camerei) pe picioare.

Atenție!

Evită să faci baie caldă de dimineață. Căldura dilată venele şi urmează să stai în picioare până ajungi la muncă.

Citește despre tratamentele moderne pentru varice AICI