Cum să treci cu bine peste iarna care tocmai s-a aşternut afară. Sfaturi utile de la Poliţie pentru şoferi şi pietoni

Poliţia Română recomandă tuturor şoferilor să ţină cont de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum şi să circule cu viteza adaptată permanent condiţiilor de trafic, potrivit Igpr.

22 ian. 2018, 10:26
Cum să treci cu bine peste iarna care tocmai s-a aşternut afară. Sfaturi utile de la Poliţie pentru şoferi şi pietoni

În cazul producerii unor fenomene meteorologice care vor afecta siguranţa circulaţiei rutiere, Poliţia Română îi sfătuieşte atât pe conducătorii auto, cât şi pe pietoni să fie atenţi în trafic şi să respecte regulile de circulaţie.

Citeşte şi Cum să conduci pe timp de iarnă, astfel încât să nu dai de necaz. Vezi regulile care îţi vor salva viaţa

De asemenea, Poliţia Română recomandă şoferilor să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor vehiculelor şi să efectueze fiecare manevră doar după ce se asigură. Depăşirile care se dovedesc a fi extreme de periculoase ar trebui evitate.

În condiţiile unui trafic aglomerat sau atunci când se produce un blocaj rutier, şoferii trebuie să îşi păstreze calmul, să nu blocheze intersecţiile şi să nu se angajeze în depăşirea unei coloane de autovehicule. Se folosesc luminile de avarie atunci când se încheie o coloana care opreşte sau încetineşte brusc.

Luminile de întâlnire se folosesc şi pe timpul zilei atunci când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile. Farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului se curăţă de fiecare dată când se porneşte la drum, la fel şi asigurarea bunei funcţionări a ştergătoarelor de parbiz.

Citeşte şi Utile pentru tine: 21 sfaturi ca să treci cu bine peste furtuna de zăpadă

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispositive antiderapante. Conducătorii de autovehicule începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea maşinii pe timp de noapte sau pe distanţe mari.

Sunt interzise oprirea nejustificată şi circulaţia pe banda de urgenţă pe autostradă.

Pietonii trebuie să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.