Cumnatul Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei merge la închisoare, pentru corupţie. Sentinţa este definitivă

Inaki Urgandarin, ginerele fostului Rege juan Carlos al Spaniei, va sta în închisoare 5 ani şi 10 luni, pentru fapte de corupţie, după ce Tribunalul Suprem al Spaniei a anunţat marţi că i-a redus cu cinci luni pedeapsa iniţială.

12 iun. 2018, 08:53
Cumnatul Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei merge la închisoare, pentru corupţie. Sentinţa este definitivă

Inaki Urgandarin, soţul Infantei Cristina, este primul membru al familiei regale a Spaniei care este trimis la închisoare. El primise iniţial o condamnare de 6 ani şi 3 luni, dar Curtea din Palma de Mallorca a decis reducerea pedepsei cu cinci luni.

Procesul, în care Inaki Urdangarin, fost mare handbalist în naţionala Spaniei, a fost acuzat de deturnarea de fonduri publice de milioane de euro, prin intermediul ONG-ului sau Noos Foundation, a zguduit din temelii monarhia din Spania. 

Procurorii au susținut că Urdangarin s-a folosit de legăturile sale cu familia regală pentru a câștiga licitații publice prin intermediul organizației non-guvernamentale Noos Foundation. Însă, acesta a fixat costuri extrem de ridicate pentru evenimentele organizate prin fundație și a ascuns milioane de euro în conturi bancare din străinătate.
 
O parte din banii organizației non-guvernamentale au fost transferați spre o companie privată, care a plătit vacanțele extravagante ale familiei, precum și mobilarea casei deținute de Infanta Cristina și Inaki Urdangarin.